Nors dauguma Vakarų Hokstone įvykusiame vakarėlyje dalyvavusių žmonių užsikrėtė koronavirusu, tie, kuriems pavyko infekcijos išvengti, buvo pasiskiepiję, teigė Naujojo Pietų Velso sveikatos ministras, skelbia theaustralian.com.au.

„Pranešu, kad iš daugiau nei 30 vakarėlyje dalyvavusių žmonių COVID-19 infekcija buvo patvirtinta 24“, – reporteriams sakė Bradas Hazzardas.

„Ir nė vienas iš tu 24 asmenų nebuvo pasiskiepijęs. Taip pat noriu pažymėti, kad vakarėlyje dalyvavo ir šeši sveikatos apsaugos srities darbuotojai. Jie visi gavo abi vakcinos dozes ir nė vienas neužsikrėtė. Beje, vakarėlyje buvo vienas vyresnio amžiaus slaugos darbuotojas, gavęs tik pirmą vakcinos dozę. Jis irgi neužsikrėtė“, – pridūrė sveikatos ministras.

Nors B. Hazzardas įspėjo, kad dėl vakarėlio atsiradusio koronaviruso židinio mastas „dar nustatinėjamas“, šiuo metu turimi duomenys rodo, kokios veiksmingos yra vakcinos.

„Jeigu pasiskiepijote, tikimybė užsikrėsti COVID-19 gerokai sumažėja, – nurodė jis. – Taigi tie, kurie tebegalvoja, kad skiepytis nereikia, gali toliau ieškoti priežasčių nesiskiepyti ir apgaudinėti save... Trumpai tariant, skiepytis būtina.“

Gimtadienio vakarėlis buvo surengtas Sidnėjaus vakarinėje dalyje esančiame priemiestyje birželio 19 d., praėjus trims dienoms po to, kai buvo pranešta apie pirmuosius COVID-19 atvejus vietos bendruomenėje, ir prieš būriavimosi apribojimus, įvestus kilus protrūkiui.

Tarp vakarėlio svečių buvo žmonių iš rytinių priemiesčių, kurie to nežinodami buvo užsikrėtę delta atmaina. Koronavirusas nustatytas ir gimtadienio šventėje dalyvavusiam dvejų metų amžiaus vaikui, ir suaugusiajam, kuris spėjo nuvykti į Viktorijos valstiją, prieš sužinodamas diagnozę.

Netrukus nustatyti dar du atvejai, siejami su vakarėliu, ir bendras susirgimų skaičius išaugo iki 31. Šventės metu infekciją pasigavo 24 asmenys, o likusieji užsikrėtė nuo vakarėlio dalyvių.

Jungtinėje Karalystėje (JK), kur vakcinacijos mastas yra kur kas didesnis nei Australijoje, atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad tiek „Pfizer“, tiek „AstraZeneca“ vakcinos itin veiksmingai užkerta kelią sunkiai koronaviruso formai.

Sveikatos priežiūros institucijos išanalizavo daugiau nei 14 tūkst. delta atmainos perdavimo atvejų ir nustatė, kad „Pfizer“ vakcina pasižymi 96 proc. apsauga nuo hospitalizacijos gavus dvi dozes, „AstraZeneca“ – 92 proc. apsauga.

Kito tyrimo, atlikto Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), metu paaiškėjo, kad vakcinos gali apriboti koronaviruso perdavimą, tačiau visiškai šios rizikos nepašalina.

Sidnėjuje sparčiai augantis koronaviruso protrūkis tapo „nacionaline ekstremalia situacija“, praėjusį penktadienį paskelbė valstijos lyderiai, didžiausiam Australijos miestui pranešus apie dar vieną naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų rekordą.

Pripažinusi, kad per mėnesio trukmės karantiną kol kas nepavyko sustabdyti delta atmainos protrūkio, Naujojo Pietų Velso valstija paprašė Kanberos skubiai atsiųsti jai daugiau vakcinų ir išteklių.

Jei protrūkis bus paskelbtas nacionaline ekstremalia situacija, tai galėtų atverti kelią didesniam federalinės vyriausybės įsitraukimui stabdant krizę.

„Tautos vardu esame įpareigoti užkirsti kelią virusui, – sakė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian. – Neabejotina, kad skaičiai eina ne ta linkme.“

Jos valstija penktadienį pranešė apie 136 naujus atvejus – rekordiškai daug pastarojo protrūkio metu, o bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius ten siekia 1 782.

Virusui „plintant visur“, o pusei iš šalies 25 mln. gyventojų šiuo metu gyvenant karantino sąlygomis, G. Berejiklian sakė, kad vyriausybė privalo „perorientuoti“ savo stringančią vakcinavimo kampaniją.

Vos 12 proc. australų yra pilnai vakcinuoti, ir tai susiję su „Pfizer-BioNTech“ skiepų tiekimo problemomis ir paplitusiu skeptiškumu dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo.

„Mums bent jau reikia daugiau pirmų „Pfizer“ dozių“, – sakė G. Berejiklian, tačiau perspėjo 5 mln. Sidnėjaus gyventojų, kad ribojimai gali užsitęsti iki spalio.

Ji taip pat paskelbė, kad nebūtiniems darbuotojams tam tikrose Sidnėjaus vietovėse dabar bus draudžiama išvykti, taip sugriežtinant karantiną, kuris, beveik neabejojama, oficialiai bus pratęstas kitą savaitę.

„Gana akivaizdu, kad kitą penktadienį mes nebūsime arti nulio (atvejų), – sakė G. Berejiklian. – Kitą savaitę turėsime aiškesnį vaizdą, kaip atrodys rugpjūtis, rugsėjis ir spalis.“

Tuo metu Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ketvirtadienį atsiprašė už lėtą šalies skiepijimo kampaniją ir pripažino, kad užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyko.

„Prisiimu atsakomybę už vakcinavimo programą. Taip pat prisiimu atsakomybę už iššūkius, su kuriais susidūrėme. Akivaizdu, kad kažką galime kontroliuoti, o kažko – ne“, – nurodė premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)