Nors pats D. Trumpas ir jo šeimos nariai šiuo etapu kaltinimų nesulaukė, kaltinimai A. Weisselbergui ir „The Trump Organization“ yra smūgis respublikonų eksprezidentui, leidusiam suprasti, kad ketina kelti savo kandidatūrą 2024 metų rinkimuose.

Tai pirmieji 15 kaltinimų sunkiais nusikaltimais po beveik trejus metus trukusio Manhatano apygardos prokuroro tyrimo dėl „The Trump Organization“ verslo sandorių.

Pasak Manhatano prokuratūros, D. Trumpą išgarsinusi didžiulė verslo imperija ir jos 73 metų vyriausiasis finansininkas A. Weisselbergas apgaudinėjo Niujorką 15 metų vykdyta mokesčių vengimo schema.

A. Weisselbergas, laikomas D. Trumpo šeimos paslapčių sergėtoju, į teismo salę išklausyti valstijos kaltinimų maždaug 14 val. 15 min. (21 val. 15 min. Lietuvos laiku) buvo atvestas surakintas antrankiais. Anksčiau ketvirtadienį jis pasidavė Niujorko pareigūnams.

Kaltinamajame akte teigiama, kad „The Trump Organization“ ir A. Weisselbergas nuo 2005 metų kovo iki 2021 metų birželio vykdė neoficialių kompensacijų D. Trumpui ir kitiems vadovams schemą.

A. Weisselbergas kaltinamas nesumokėjęs mokesčių dėl 1,7 mln. dolerių (1,4 mln. eurų) pajamų, susijusių su jo darbdavio suteiktomis papildomomis lengvatomis.

Tarp tokių priedų buvo mokesčių už mokslą privačiose mokyklose šeimos nariams, prabangių automobilių ar butų išperkamąja nuomą apmokėjimas, teigia prokuratūra.

Tarp pareikštų kaltinimų yra kaltinimai turto užgrobimu, mokestiniu sukčiavimu ir verslo įrašų klastojimu. Už rimčiausią iš kaltinimų gresia įkalinimas iki 15 metų.

A. Weisselbergas turėjo atiduoti savo pasą ir buvo paleistas.

„The Trump Organization“ teisininkas Alanas Futerfasas kompanijos vardu padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą.

Kitas teismo posėdis paskirtas rugsėjo 20 dieną.

Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as ir Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James, kurie abu yra demokratai, atlieka tyrimą, ar A. Weisselbergas ir kiti organizacijos vadovai neišsisukinėjo nuo mokesčių mokėdami įvairius priedus.

75 metų D. Trumpas jo kompanijai ir A. Weisselbergui pareikštus kaltinimus mokestiniais nusikaltimais pavadino politiškai motyvuotais ir apkaltino Niujorko prokurorus „šalies skaldymu“.

„Radikalios kairės demokratų politinė raganų medžioklė, Niujorkui dabar perimant užduotį, tęsiasi“, – sakoma D. Trumpo pareiškime.

„Tai skaldo mūsų šalį kaip niekada anksčiau!“ – pareiškė D. Trumpas.

Anksčiau „The Trump Organization“ sakė, jog prokurorai naudojasi A. Weisselbergu kaip įkaitu, „kad pakenktų buvusiam prezidentui“.

„Tai nėra teisingumas. Tai yra politika“, – sakoma bendrovės atstovo pareiškime.

Per išvyką į Majamį JAV prezidentas Joe Bidenas atsisakė komentuoti ir nurodė „nieko nežinantis“ apie šią bylą.

Mokesčių deklaracijos

„The Trump Organization“ yra kontroliuojančioji įmonė, valdanti šimtus D. Trumpui priklausančių verslo subjektų, pradedant viešbučiais ir baigiant golfo klubais.

2017 metų pradžioje į Baltuosius rūmus persikėlęs D. Trumpas įmonės valdymą perdavė savo dviem vyresniesiems sūnums ir A. Weisselbergui.

Niujorko prokurorai siekia priversti A. Weisselbergą bendradarbiauti tiriant „The Trump Organization“ finansus.

Oficialus kaltinimas padidina spaudimą buvusiam verslo imperijos vyriausiajam finansininkui, be to, tikėtina, kompanijai dabar bus sunkiau gauti bankų paskolų, sako ekspertai.

„The Trump Organization“ dėl to atsiduria sunkioje finansinėje padėtyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vanderbilto universiteto teisė profesorė Beverly Moran.

Tyrėjai įtaria, kad „The Trump Organization“ dirbtinai pakeldavo ir sumažindavo turto, įskaitant kelis objektus Niujorko valstijoje, vertę, kad gautų banko paskolų arba susimažintų mokėtiną mokesčių sumą.

Eksprezidento buvęs asmeninis advokatas Michaelas Cohenas patvirtino, kad tokia praktika buvo taikoma. Jeigu įtarimai pasitvirtintų, tai prilygtų mokesčių slėpimui ir sukčiavimui naudojantis draudimo įmonių paslaugomis.

„Šio tyrimo taikinys yra ne Allenas Weisselbergas. Žinoma, kad tai „The Trump organization“ vadovas, pats Donaldas Trumpas“, – ketvirtadienį televizijai CNN sakė M. Cohenas.

Tyrėjus taip pat domina D. Trumpo mokesčių deklaracijos už aštuonerius metus, kurias jie gavo vasarį po ne vienus metus trukusios ir Aukščiausiąjį Teismą pasiekusios teisinės kovos.

Iš pradžių C. Vance'o dėmesio centre buvo prieš 2016 metų prezidento rinkimus dviem moterims už tylėjimą išmokėti pinigai. Abi tos moterys tvirtino turėjusios lytinių santykių su D. Trumpu. Vėliau Manhatano apygardos prokuratūra ėmėsi tirti ir įtariamą sukčiavimą naudojantis bankų ir draudimo įmonių paslaugomis.

L. James pareiškime sakoma, kad prokurorai tyrimo nebaigė. Tai rodo, kad gali būti apkaltinti ir kiti vadovai.

„Tyrimas tęsis, mes eisime paskui faktus ir įstatymą, kad ir kur jie nuvestų“, – sakė ji.