Tarnybų duomenimis, nustatyta daugiau kaip 1 000 užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų, susijusių su viena mokinių išvyka į Maljorkos salą mokslo metų pabaigos proga. Dėl šio pliūpsnio teko karantinuotis daugiau kaip 4,7 tūkst. žmonių.

„Tai svarbūs rodikliai, reikalaujantys mūsų dėmesio“, – anksčiau šią savaitę sakė Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldaus Sveikatos apsaugos perspėjimų ir ekstremalių situacijų koordinavimo centro vadovas Fernando Simonas.

„Mums reikia išsiaiškinti, ar dar nevakcinuotoms grupėms negresia didžiausias pavojus“, – pridūrė jis.

Kaip rašo „The Guardian“, vienas iš Balboa mieste įsikūrusio Sveikatos apsaugos ir strategijos instituto vadovų Rafaelis Bengoa savo ruožtu sakė, kad Maljorkoje susiklosčiusį scenarijų buvo galima nuspėti. Specialistas taip pat perspėjo, kad tokie incidentai gali kartotis, kol nėra masiškai skiepijami jaunesni kaip 30 metų žmonės.

„Mokslo metų pabaiga. Jaunimui reikia vakarėlių. Virusas tebeplinta, be to, 16–30 metų gyventojai dar nepaskiepyti. Tobulas veiksnių derinys“, – aiškino R. Bengoa.

Pasak jo, padėtį dar labiau blogina naujų, užkrečiamesnių variantų koronavirusas, ypač vadinamoji „Delta“ atmaina, pirmąkart aptikta Indijoje. R. Bengoa sakė, kad iki rugsėjo, kai skiepijimo programa apims visų amžiaus grupių gyventojus, neverta kalbėti apie „grįžimą prie įprasto gyvenimo“.

Pastaruoju metu Ispanijoje sergamumas COVID-19 didėjo, ypač tarp nepasiskiepijusių jaunų žmonių. Trečiadienį vakare sergamumo koronavirusine infekcija dviejų savaičių rodiklis buvo 117,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų, o praeitą savaitę jis nebuvo viršijęs 93 atvejų. Tuo metu 12–19 metų gyventojų amžiaus grupėje 100 tūkst. žmonių teko 287,8 užsikrėtimo koronavirusu atvejo – 44 atvejais daugiau negu ankstesnę dieną.

Sveikatos apsaugos ministrė Carolina Darias (Karolina Darias) trečiadienį sakė, kad skiepijimo programa išlieka „galingiausias ginklas“ kovojant su COVID-19 pandemija. Pasak jos, jaunimo sergamumas sumažės, kai tik ši grupė bus pradėta skiepyti.

„The Guardian“ pranešime sakoma, kad šiuo metu nuo COVID-19 visiškai paskiepyta jau daugiau kaip trečdalis Ispanijos gyventojų. Kai kurie Ispanijos regionai pradėjo spartinti planus dėl jaunesnių kaip 30 metų žmonių vakcinavimo ir ketina jį pradėti jau šį mėnesį.

Centrinė vyriausybė siekia, kad iki vasaros pabaigos būtų paskiepyta mažiausiai 70 proc. šalies gyventojų.

Nuo pandemijos pradžios Ispanijoje nustatyta daugiau kaip 3,8 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 80,8 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė, dar 3,4 mln. COVID-19 persirgusių pacientų pasveiko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)