Vaizdingo ežero apsuptyje esančiam Taalio ugnikalniui jau kelias dienas alsuojant sieros dioksidu, sostinę ir aplinkines provincijas apgaubė tiršta migla. Gyventojai perspėjami dėl galimo pavojaus sveikatai.

Pastarąjį kartą ugnikalnis buvo išsiveržęs 2020 metų sausį. Tuomet į 6 km aukštį jis spaudė įkaitusių pelenų ir dūmų debesis, iš kraterio tekėjo lava, stichija sugriovė dešimtis namų, pražudė daug gyvulių, daugiau nei 135 tūkst. gyventojų buvo perkelti į evakuacijos centrus.

Taalis vėl atgijo ketvirtadienio popietę, išspjovęs „greitai išsisklaidžiusį tamsų freatomagmatinį pliūpsnį“, pakilusį į kilometro aukštį, sakoma Filipinų vulkanologijos ir seismologijos instituto pranešime. Vykstant freatomagmatiniams išsiveržimams išsiskiria ne vien magmoje susikaupusios dujos, bet ir didelis kiekis vandens garų iš uolienų arba aplinkinių vandens telkinių.

Institutas perspėjo dėl potencialių „pakartotinių išsiveržimų“, padidino pavojaus lygį nuo antro iki trečio ir rekomendavo evakuoti žmones iš ugnikalnio salos bei „didelio pavojaus“ rajonų Angosiljo ir Laurelio miestuose.

„Tiesiog keliame pavojaus lygį, nes yra kažkoks aktyvumas ir jis gali dar išaugti “, – naujienų agentūrai AFP sakė agentūros vadovas Renato Solidumas.

Tuo metu agentūros ugnikalnių stebėjimo skyriaus vadovas Maritonas Bornasas sakė, jog kol kas ekspertai „nesitiki to paties scenarijaus“ kaip praėjusiais metais.

Nacionalinės gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros atstovas nurodė, kad šios įstaigos vietiniai atstovai surengė skubų susitikimą su vyriausybės pareigūnais ir avarinėmis tarnybomis. Pasak jo, pavojingiausiose vietovėse gyvena beveik 15 000 žmonių.

Agonsiljo miesto reagavimo į gaivalines nelaimes agentūros pareigūnas Junfrance'as De Villa nurodė, kad šiuo metu ruošiamasi prireikus evakuoti ežero pakrantėje gyvenančius žmones.

„Kai kurie jau prisiglaudė pas savo giminaičius“, – sakė J. De Villa.

Taalis yra vienas aktyviausių ugnikalnių Filipinuose, kur dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Filipinai patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“ – tektoninių plokščių susidūrimo zoną, pasižyminčią aktyvia vulkanine ir seismine veikla.

Nuo praėjusių metų draudžiama lankytis ugnikalnio saloje, kur anksčiau gyveno tūkstančiai žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)