„Praeitą savaitę naujų atvejų skaičius išaugo 10 proc., daugiausiai dėl maišymosi, kelionių, susibūrimų ir socialinių apribojimų švelninimo“, – spaudos konferencijoje teigė PSO Europos padalinio direktorius Hansas Kluge.

H. Kluge perspėjo, kad atsinaujinęs atvejų skaičiaus augimas užfiksuotas delta atmainos, kuri „labai greitai aplenkia alfa atmainą“, kontekste.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras prognozuoja, kad labiau užkrečiama delta atmaina iki rugpjūčio pabaigos gali sudaryti net 90 proc. naujų COVID-19 atvejų ES.

H. Kluge taip pat teigė, kad delta atmaina iki rugpjūčio gali tapti dominuojančia PSO Europos regione, kurį sudaro 53 šalys ir teritorijos.

Pasak jo, dabartinių vakcinacijos tempų toli gražu nepakanka, norint užtikrinti būtiną apsaugą. Šiuo metu naudojamos vakcinos apsaugo nuo delta atmainos, tačiau aukštam apsaugos lygiui reikia dviejų vakcinos dozių.

H. Kluge tikino, kad PSO Europos regione vidutiniškai paskiepyta vos 24 proc. gyventojų, o pusė vyresnio amžiaus žmonių ir 40 proc. sveikatos priežiūros darbuotojų vis dar nėra apsaugoti.

„Tai yra nepriimtina, tai yra toli nuo rekomenduojamo 80 proc. suaugusiųjų gyventojų padengimo“, – teigė H. Kluge.

PSO Europos skyrius taip pat paragino Europos futbolo čempionato rungtynes rengiančius miestus geriau stebėti žiūrovų judėjimą, taip pat ir prieš atvykimą į stadionus bei jiems iš jų išvykus.

„Mums reikia apžvelgti daug daugiau nei vien stadionus“, – sakė PSO Europos skyriaus vyresnioji nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnė Catherine Smallwood, spaudos konferencijoje paklausta apie rekomendacijas, daugėjant COVID-19 atvejų Londone ir Sankt Peterburge, kur turi vykti čempionato ketvirtfinaliai.

Registruoja išaugusius skaičius

Nepaisant aukštų vakcinacijos rodiklių, Izraelyje toliau auga registruotų naujų koronaviruso infekcijų skaičius. Praėjusią parą virusas patvirtintas 307 asmenims, ketvirtadienį pranešė Sveikatos ministerija. Pastarąjį kartą daugiau kaip 300 naujų infekcijų per parą šalyje buvo patvirtinta balandžio pradžioje.

Didžioji dalis naujų infekcijų siejama su agresyvesne delta atmaina, kuri pirmiausiai buvo nustatyta Indijoje. Daugelis infekuotųjų yra jaunesni žmonės.

Anot žiniasklaidos, Sveikatos ministerijos atstovai prognozuoja, kad ateinančią savaitę naujų COVId-19 atvejų skaičius išaugs iki 500-600 per dieną. Vidaus reikalų ministrė Ajelet Schaked jau pagrasino vėl uždaryto tarptautinį Ben Guriono oro uostą prie Tel Avivo, jei naujų infekcijų skaičiai augs.

Sunkių COVID-19 pacientų skaičius išaugo nežymiai iki 29. Jau maždaug savaitę nepranešama apie naujus mirties atvejus.

Izraelis dėl savo sėkmingos vakcinacijos kampanijos laikomas pavyzdine šalimi kovoje su pandemija. Iš 9,3 mln. gyventojų 5,6 mln. yra gavę pirmąją vakcinos dozę, 5,2 mln. paskiepyti dukart. Tai atitinka 56 proc. gyventojų.

Didžiojoje Britanijoje, trečiadienio duomenimis, per parą nustatyti 26 068 nauji COVID-19 infekcijos atvejai. Tai didžiausias skaičius nuo sausio 29 dienos. Para anksčiau buvo patvirtinti 20 479 atvejai, praneša agentūra „Reuters“.

Užsikrėtimų skaičius šalyje auga jau daugiau kaip mėnesį. Didžiojoje Britanija plinta delta atmaina, kuri pirmiausiai buvo nustatyta Indijoje.

Vyriausybės duomenimis, per parą mirė dar 14 žmonių.

Bent vieną vakcinos dozę yra gavę beveik 85 proc. suaugusių šalies gyventojų, 62 proc. yra paskiepyti dukart.

Naujų COVID-19 infekcijų skaičiumi nesidžiaugia ir Portugalija. Čia jis pasiekė aukščiausią lygį nuo vasario vidurio. Per 24 valandas registruoti 2 362 nauji atvejai, trečiadienį pranešė sveikatos tarnybos.

Daugiau kaip pusė jų nustatyta sostinėje Lisabonoje.
Portugalijoje auga ir ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų skaičius. Anot duomenų, dauguma infekcijų šalyje siejama su delta atmaina.

Kovodama su augančiais infekcijų skaičiais, Portugalijos vyriausybė praėjusią savaitę sugriežtino koronaviruso priemones kai kuriuose regionuose. Be kita ko, apribotas restoranų darbo laikas bei lankytojų skaičius. Savaitgaliais galioja kelionių draudimas tarp sostinės regiono ir likusios šalies dalies.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)