Po praeitą ketvirtadienį Serfsaido mieste, esančiame į šiaurę nuo Majami Bičoi, įvykusios tragedijos dar 147 žmonės tebelaikomi dingusiais, o griuvėsiuose tęsiama paieškų ir gelbėjimo operacija, per spaudos konferenciją sakė Majamio-Deido apygardos merė Daniella Levine Cava.

„Dabar ištraukėme keturias papildomas aukas. Žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 16. Buvo informuoti 12 [aukų] artimieji, dar keturios šeimos tebelaukia žinios“, – pridūrė merė.

Pasak jos, per didžiulio masto gelbėjimo operaciją pareigūnai daro „viską, kas žmogiškai įmanoma – ir dar šiek tiek, kad išgyventume šią tragediją, ir mes tai darome kartu“.

Izraelio kariuomenės dalinio, besispecializuojančio vykdyti paieškų ir gelbėjimo operacijas, vadas pulkininkas Golanas Vachas televizijai CNN sakė, kad jo komanda rado kūnus rausdamasi griuvėsiuose, kai po nuolaužomis buvo rasta ertmių.

Vienu atveju tokia ertmė susidarė tarp butų balkonų, griūvant vienam iš namo fasadų sukritusių vienas ant kito, sakė jis.

„Tarp jų liko didelės ertmės, – sakė jis. – Mes ropojome tais tuneliais. Šaukėme žmones, bet, deja, nieko neradome“, – pasakojo G. Vachas.

Paklaustas, ar dar tikisi rasti išgyvenusiųjų praėjus beveik savaitei po dalies pastato „Champlain Towers South“ griūties, jis atsakė, kad vilčių yra „labai labai maža, turime būti realistai“.

Tačiau „kol nepraėjo savaitė, aš tikiuosi“, pridūrė jis.

Staigi griūtis

Sugriuvus daliai netoli jūros kranto esančio 12 aukštų pastato „Champlain Towers South“ buvo pradėta didelė gelbėjimo operacija, kurioje dalyvauja inžinierių ir specialistų iš Jungtinių Valstijų ir kitų šalių, įskaitant Meksiką ir Izraelį.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį kartu su šalies pirmąja ponia Jill Biden aplankys nelaimės vietą. Prezidentas siekia užtikrinti, kad valstijos ir vietos pareigūnai deda visas įmanomas pastangas, taip pat susitiks su žuvusiųjų šeimomis.

Išlikusios namo dalies gyventojai pasakojo, kad ketvirtadienį apie 1 val. 30 min. vietos laiku juos pažadino į griaustinį panašus trenksmas, supurtęs jų butus.

„Atrodė, tarsi būtų įvykęs žemės drebėjimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Janette Aguero, sugebėjusi išbėgti kartu su šeima iš savo buto 11-ame aukšte.

Gelbėtojai, atvykę po griūties į nelaimės vietą, padėjo evakuoti dešimtis gyventojų ir iš po griuvėsių ištraukė vieną gyvą paauglį.

Tačiau vėliau jokių gyvų likusių žmonių nebuvo rasta, nors gelbėtojai pasitelkė sunkiąją techniką ir dresuotus šunis.

„Šiuo metu įvykio vietoje dirba 210 žmonių. Miesto paieškų ir gelbėjimo komandą sustiprino brigados iš visos valstijos ir viso pasaulio“, – antradienį sakė D. Levine Cava.

Ekspertai aiškinasi, ar namo konstrukcijoje būta kritinių projektavimo klaidų.

2018 metų spalį parengtoje inžinerinėje ataskaitoje, kurią pareigūnai paviešino praėjusį penktadienį, kalbama apie nerimą keliančius dalykus. Joje inspektoriai nurodo aptikę „rimtų struktūrinių pažeidimų“ pirmame aukšte buvusio baseino betono plokštėje, o taip pat „daugybę“ įtrūkimų ir nubyrėjimų garaže.

Planuota, kad prieš 40 metų pastatytame name bus greitai pradėtas remontas, bet šių darbų pradėti nesuspėta.

Balandį išsiųstame laiške gyventojams gyvenamojo komplekso asociacijos pirmininkas Jeanas Wodnicki (Žanas Vodnickis) rašė apie „spartėjančiu tempu“ besivystančias konstrukcijos pažaidas.

Serfsaido daugiabutyje gyveno tiek nuolatiniai gyventojai, tiek nuomininkai, nuomojantys butus sezono metu, todėl, pareigūnų teigimu, neaišku, kiek žmonių iš tikrųjų buvo pastate maždaug 55 butus su žeme sulyginusios griūties metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)