Tarptautinių baudžiamųjų tribunolų mechanizmui (MICT) pakartotinai išnagrinėjus bylą, 70-mečiui Jovanui Stanišičiui, anksčiau vadovavusiam Serbijos valstybės saugumo tarnybai, ir 71 metų jo pavaduotojui Franko Simatovičiui buvo skirta po 12 metų laisvės atėmimo už paramą serbų mirties būriui, 1992 metais terorizavusiam musulmonus ir kroatus viename Bosnijos mieste.

Tačiau Hagoje posėdžiaujantis teismas, šiuos du veikėjus išteisinęs 2013 metais, bet paskui nurodęs bylą nagrinėti iš naujo, nurodė, kad nesurinkta pakankamai įrodymų J. Stanišičiui ir F. Simatovičiui nuteisti už platesnio masto žiaurumus Bosnijoje ir Kroatijoje.

Ši byla yra viena paskutiniųjų tebesitęsiančių teisinių procesų, susijusių su karais, krėtusiais buvusią Jugoslaviją žlugus komunistiniam režimui. Anksčiau birželį buvusiam Bosnijos serbų pajėgų vadui Ratko Mladičiui buvo patvirtinta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

Teisėjų kolegijos pirmininkas Burtonas Hallas sakė, kad „teismas pripažino Jovicą Stanišičių ir Franko Simatovičių kaltais“ dėl karo nusikaltimų, susijusių su žudynėmis, taip pat dėl nusikaltimų žmoniškumui, susijusių su žudynėmis, persekiojimais, priverstiniu perkėlimu ir deportacija.

Vienos iš „Srebrenicos motinų“ asociacijų prezidentė Munira Subašič sakė naujienų agentūrai AFP, kad „šis nuosprendis atneš teisingumą Bosnijos aukoms“.

1995 metų Srebrenicos žudynių, laikomų didžiausiu kraujo praliejimu Europoje po Antrojo pasaulinio karo, aukomis tapo apie 8 000 musulmonų vyrų ir berniukų.

„Aukos niekada nebus patenkintos, bet svarbu, kad jie buvo pripažinti kaltais, net jeigu vien tik dėl nusikaltimų, įvykdytų Bosancki Šamace“, – M. Subašič atskirai sakė vietos televizijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)