JAE ir Izraelis rugsėjį normalizavo savo santykius ir atvėrė kelią virtinei dvišalių susitarimų, apimančių įvarius sektorius nuo turizmo iki aviacijos ir finansinių paslaugų.

„Ruošiamės pasirašyti daugiau susitarimų liepą... Izraelyje. Taigi, jų daugės“, – sakė ministras žurnalistams.

„Vizija – pereiti nuo vyriausybių prie verslo ir prie žmonių“, – kalbėjo jis.

Y. Lapidas pasisakė atidarydamas Izraelio konsulatą komerciniame centre Dubajuje. Ankstesnę dieną JAE sostinėje Abu Dabyje jis atidarė pirmą Izraelio ambasadą Persijos įlankos regione.

„Šiandien atidarome ne tik konsulatą. Tai yra bendradarbiavimo centas. Vieta, simbolizuojanti mūsų sugebėjimą galvoti drauge, plėtotis drauge, drauge keisti pasaulį“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį Y. Lapidas taip pat apsilankė milžiniškame parodos „Expo 2020 Dubai“ komplekse, kur tarp daugiau nei 190 pasaulio valstybių bus ir Izraelio ekspozicija.

Pusę metų trunkanti pasaulinė paroda, kuri, kaip tikisi Dubajus, pritrauks lankytojų ir paspartins ekonomikos augimą, prasidės spalį, vėluodama vienerius metus dėl koronaviruso pandemijos.

„Izraelio paviljonas taps platforma dvišaliam bendradarbiavimui verslo, pramonės, investicijų, kultūros ir akademinėje srityse “, – savo pareiškime rašė Izraelio parodos vadovas Elazaras Cohenas.

„Ekonominis ir komercinis bendradarbiavimas“

Y. Lapidas antradienį taip pat susitiko su JAE užsienio reikalų ministru šeichu Abdullah bin Zayedu al Nahyanu ir pasirašė susitarimą dėl „ekonominio ir komercinio bendradarbiavimo“, sakoma JAE užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Susitarusios dėl santykių normalizavimo, abi šalys tikisi ekonominių dividendų iš įvairių sričių, pradedant naftos pramone, baigiant turizmu ir pažangiausiomis technologijomis.

Praėjusių metų rugsėjį pasirašius vadinamuosius Abraomo susitarimus pasirašymo dvišalė prekyba pasiekė daugiau nei 675,22 mln. JAV dolerių (569 mln. eurų), JAE naujienų agentūrai WAM sakė Izraelio diplomatijos vadovas.

„Nuo 2020 metų rugsėjo Izraelio ir Emyratų įmonės pasirašė daugybę sandorių, kurių vertė siekia dešimtis milijonų dolerių, dirbtinio intelekto, kibernetikos, atsinaujinančios energijos, vandens saugumo, sveikatos ir kitose srityse“, – sakė Y. Lapidas.

Izraelio ministrai anksčiau yra lankęsi JAE, tačiau neseniai URM vadovu paskirtas Y. Lapidas tapo pirmuoju aukščiausio rango Izraelio pareigūnu, atvykusiu į JAE ir pirmo oficialaus vizito šioje šalyje.

Y. Lapido vizitas vyksta Izraelio ir palestiniečių santykiuose tvyrant įtampai, praėjusį mėnesį peraugusiai į 11 dienų trukusį ginkluotą konfliktą.

Prieš keletą mėnesių Izraelis pasirašė susitarimus su JAE, o taip pat su Bahreinu, Maroku ir Sudanu. Tai sukėlė palestiniečių nepasitenkinimą.

Šie susitarimai nutraukė ne vieną dešimtmetį trukusią Arabų Lygos politiką, kad būtina sąlyga arabų valstybių santykiams su Izraeliu yra Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimas.

Y. Lapidas išreiškė viltį, kad ilgainiui tokie susitarimai apims „visą regioną“.

„Vis dar susirūpinęs“ dėl Irano

Po JAV tarpininkauto JAE ir Izraelio susitarimo Vašingtono pareigūnai pradėjo kalbėti apie Saudo Arabijos įtraukimą į Abraomo susitarimus.

Tačiau Y. Lapidas atmetė greito proveržio galimybę.

„Tai nėra taip paprasta, kaip atrodo; tai užtruks... kelyje esama daug sunkumų, bet Izraelio siekis yra taika regione ir taikūs santykiai su kaimynais“, – sakė jis.

Naujo Izraelio užsienio reikalų ministro vizitas vyksta Izraelio sąjungininkėms Jungtinėms Valstijoms ir žydų valstybės aršiam priešininkui Iranui vedant tiesiogines derybas dėl 2015 metų branduolinės sutarties atgaivinimo. Šioms pastangoms labai priešinosi ankstesnio Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė.

Y. Lapidas sakė, kad Izraelis „vis dar susirūpinęs“ dėl šių derybų, tačiau jo retorika gerokai skyrėsi nuo B. Netanyahu.

„Yra trys galimybės. Geriausia – geras susitarimas... kuris užkirstų kelią Iranui įgyti branduolinių ginklų“, – sakė jis.

„Antra pagal gerumą [galimybė] yra sankcijos, maksimalus spaudimas, o trečia – blogas susitarimas“,- kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)