Apie tai, kad V. Putinas paskiepytas, Kremlius paskelbė kovo pabaigoje. Tačiau kuris preparatas jam suleistas, tuomet neatskleista.

Jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė esą V. Putinui „nepatinka skiepytis prieš kameras, jis niekada nebuvo tokių viešųjų ryšių akcijų šalinininkas, todėl ir nuo koronaviruso vakcinuosis ne viešai“.

Per tiesioginę transliaciją trečiadienį jis tikino iki šiol neatskleidęs vakcinos pavadinimo, nes nenorėjęs suteikti ją gaminančiai kompanijai konkurencinio pranašumo.

Jis taip pat sakė nepajutęs jokių stiprių šalutinių poveikių.

„Manęs prašė nesakyti, kokia vakcina skiepysiuosi, kad konkretus gaminys neįgautų konkurencinio pranašumo. Kai skiepijausi, šalyje buvo naudojamos dvi vakcinos: „EpiVacCorona“ ir „Sputnik V“. Galėjau pasirinkti bet kurią iš jų. Per daug su gydytojais nesitariau, labiau žiūrėjau, ką pasirinko pažįstami asmenys. Abi vakcinos geros, šiuolaikiškos. Bet pabendravęs su pažįstamais susidariau įspūdį, kad [„EpiVacCorona“] suteikiama apsauga yra trumpesnė. Tiesa, ši vakcina turi ir pranašumų – pasiskiepijus nepasireiškia šalutinis poveikis. Kadangi norėjau kaip įmanoma ilgesnės apsaugos, nusprendžiau pasiskiepyti Sputniku“, – sakė Vladimiras Putinas.

Jis taip pat paaiškino, kodėl nebuvo jo skiepijimo vaizdo įrašo.

„O jeigu skiepijo ne į ranką, o kitą kūno vietą, irgi reikėjo parodyti? Dabar yra daug apgavikų, kurie apsimetinėja. Šalies piliečiai supranta, jog jeigu pasakiau, kad pasiskiepijau, vadinasi, pasiskiepijau. Jie tuo tiki. Tokiu lygmeniu žmonės smulkiomis apgavystėmis neužsiminėja“, – pareiškė V. Putinas.

Jis pridūrė esą jo dukra irgi pasiskiepijo „Sputnik V“. Tiesa, kuri iš dviejų dukterų, Rusijos lyderis nepatikslino.

Tačiau labiausiai gluminančia V. Putino pasisakymo apie vakcinas dalis – jo pareiškimas apie tariamai tragišką situaciją po „Astrazeneca“ ir „Pfizer“ skiepų. Šio savo pasisakymo jis nedetalizavo.

„Ačiū dievui, pas mus nėra tokios tragiškos situacijos, kokią matėm po „Astrazeneca“ ir „Pfizer“, – pareiškė jis.

Ragina rusus „klausytis specialistų“ ir pasiskiepyti

V. Putinas trečiadienį paragino rusus „klausytis specialistų“ ir pasiskiepyti, šalyje kylant trečiai COVID-19 bangai ir vangiai vykstant vakcinavimo kampanijai.

„Būtina klausytis – ne menkai nusimanančių ir gandus skleidžiančių žmonių, o specialistų“, – sakė jis per metinę „Tiesioginę liniją“, kurios metu atsakinėja į Rusijos gyventojų klausimus.

Apklausos rodo, kad dauguma rusų nenori skiepytis nuo COVID-19.

Jis taip pat pareiškė nepritariantis privalomam skiepijimui, nors šalyje sparčiai daugėja užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų, o skiepijimas vyksta lėtai.

„Neremiu privalomo skiepijimo“, – sakė jis, bet pridūrė, kad neatmeta galimybės privalomai skiepyti atskiras piliečių grupes pagal visuomenės imuninės apsaugos įstatymą.

V. Putinas išreiškė viltį, kad iki mokslo metų pradžios Rusijos gyventojai įgis kolektyvinį imunitetą prieš COVID-19.

„Pradinėms klasėms mokymo procesas tikriausiai bus organizuotas įprastu režimu, o dėl vyresniųjų klasių reikės vertinti atsižvelgiant į konkrečią situaciją. Tačiau galvoju, galiausiai tikiuosi, kad mes vis dėlto įgysime kolektyvinį imunitetą, apie kurį kalbame, taip pat ir dėl aktyvaus skiepijimo, o mokyklos ir aukštojo mokslo įstaigos, smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės, didžiosios mūsų kompanijos dirbs įprastu režimu“, – sakė jis.

Rusija šiuo metu susiduria su trečiąja koronaviruso banga.

Šalyje antrą dieną iš eilės užfiksuotas rekordinis mirčių nuo COVID-19 skaičius – trečiadienį kovą su epidemija koordinuojantis operatyvinis štabas pranešė apie 669 per praėjusią parą užregistruotus mirties atvejus.

Šalis grumiasi su užsikrėtimo atvejų šuoliu, plintant itin užkrečiamos atmainos „Delta“ koronavirusui ir vangiai vykstant skiepijimui nuo COVID-19.

Tarp pandemijos židinių Rusijoje yra Sankt Peterburgas, kur penktadienį turi įvykti Europos futbolo čempionato ketvirtfinalis su tūkstančiais žiūrovų, įskaitant daug sirgalių iš užsienio.

Prezidentas Vladimiras Putinas apie sparčiai augantį užsikrėtimo atvejų skaičių turėtų pakalbėti vėliau trečiadienį per tiesioginę televizijos transliaciją, atsakinėdamas į šalies gyventojų klausimus.

Pareigūnai buvo kaltinami tuo, kad skelbia ne visus mirties nuo COVID-19 atvejus ir įskaičiuoja tik tuos atvejus, kai po skrodimo COVID-19 patvirtinama pagrindine mirties priežastimi.

Antradienį pareigūnai paskelbė apie 652 mirties nuo koronaviruso atvejus, ir tai iki trečiadienio buvo rekordinis paros skaičius. Dar ankstesnis rekordas fiksuotas gruodžio 24-ąją, kai per parą nuo COVID-19 mirė 635 žmonės.

Pastarosiomis savaitėmis virusas sparčiai plinta Maskvoje ir Sankt Peterburge, tad pareigūnai sugrąžino suvaržymus ir stengiasi paskatinti vangią vakcinavimo kampaniją.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas pranešė, kad užsikrėtimo itin užkrečiamo „Delta“ varianto koronavirusu, pirmiausiai aptiktu Indijoje, atvejai sostinėje dabar sudaro beveik 90 proc. naujai registruojamų COVID-19 atvejų.

Siekdamas užkirsti kelią užkrato plitimui meras nurodė verslams sumažinti biuruose dirbančių darbuotojų skaičių 30 procentų. Restoranai gali patalpose aptarnauti tik vakcinuotus arba per pastarąjį pusmetį COVID-19 persirgusius pacientus.

Maskva taip pat tapo pirmuoju Rusijos miestu, įvedusiu privalomą skiepijimą. Reikalaujama, kad iki rugpjūčio vidurio sostinėje būtų paskiepyta mažiausiai 60 proc. aptarnavimo sferoje dirbančių darbuotojų.

Visoje Rusijoje per praėjusią parą nustatyti 21 042 užsikrėtimo atvejai ir bendras užsikrėtusiųjų nuo pandemijos pradžios skaičius viršijo 5,5 milijono.

Bendras COVID-19 mirčių skaičius Rusijoje padidėjo iki 135 214 ir yra didžiausias Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)