Daugelyje vietų jau praėjusiomis dienomis termometrų stulpeliai rodė apie 40 laipsnių. Smarkiausiai kaista Peloponeso pusiasalio regionai šalies pietuose, trečiadienį pranešė Graikijos meteorologijos tarnyba.

Karščio banga liejasi ir Viduržemio jūros Kipro saloje. Ir čia, anot meteorologų, jau kelias dienas laikosi apie 40 laipsnių karščiai.

Ir naktimis temperatūra nenukrenta žemiau 30 laipsnių padalos. Tai labai pavojinga, nes organizmas neatsigauna po dienos karščių, graikų žiniasklaida reguliariai cituoja medikus.

Gydytojai ir meteorologai įspėja bereikalingai nebūti lauke. Tai ypač taikytina vyresnio amžiaus žmonėms ir vaikams. Be to, žmonės raginami dėvėti plačius, šviesius medvilninius rūbus, gerti daug vandens ir nevartoti alkoholio ar saldintų gėrimų.

Karščio bangos užplūdo ir kitas Europos šalis.

Kaip rašė „Bloomberg“, birželio mėnesį Kijeve, Belgrade ir Budapešte užfiksuota rekordiškai aukšta mėnesio temperatūra, dėl kurios Serbijos upėse ir baseinuose nuskendo daug žmonių, mat perkaitusios minios nekantravo atsivėsinti.

Ukrainos gyventojai ignoravo valdžios perspėjimus apie neįprastai didelę bakterijų koncentraciją kai kuriuose paplūdimiuose, ieškodami atokvėpio vandenyje.

Maskvos termometrų stulpeliai praėjusį trečiadienį siekė 34,8 laipsnius Celsijaus – tai aukščiausias birželio rodiklis nuo 1901 metų. Rytų Sibire temperatūra pakilo virš 30 laipsnių. Nors Pietų Europos šalys pastaraisiais metais įsismarkaujant klimato kaitai jau apsiprato su karštais ir sausais orais, rytiniuose kraštuose tokios sąlygos nėra įprastos, taigi vyriausybės buvo užkluptos iš netyčių.

„Tokių nepaprastai karštų vasarų daugėja dėl žmonių įtakos planetos klimatui, – paaiškino Nikos Christidis, Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnybos vyresnysis mokslininkas. – Poveikio stiprumas priklausys nuo adaptacijos lygio kiekvienoje šalyje.“

Šią savaitę ekstremalūs karščiai greičiausiai tęsis: prognozuojama, kad kai kuriuose Bulgarijos miestuose temperatūra pakils iki 39° C, pranešė šalies nacionalinė orų tarnyba. Rumunijoje septyniose apskrityse, įskaitant sostinę Bukareštą, nustatyta ekstremali padėtis, o šalies vakaruose temperatūra siekė 41° C.

„Tikėtina, kad per šią karščio bangą bus nustatytas ne vienas visų laikų temperatūros rekordas“, – teigia Chrisas Almondas, JK meteorologijos tarnybos prognozuotojas.

Pasak N. Christidžio, tokios ekstremalios karščio bangos, kurios šio amžiaus pradžioje Pietų Europoje buvo prognozuojamos du kartus per šimtmetį, greičiausiai vyks du kartus per dešimtmetį.

Likęs žemynas taip pat bus karštesnis ir sausesnis. Dar toliau į rytus, į šiaurę nuo Kazachstano esantis regionas išgyvena šiam metų laikui ekstremaliai šaltas sąlygas, sako Carlo Buontempo, „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos direktorius.

Toks karštų ir šaltų ekstremalumų modelis siejamas su pokyčiais atmosferos sraujymėse – stipraus vėjo srautuose viršutiniuose atmosferos sluksniuose, keliaujančiuose iš vakarų į rytus.

Šiaurinio pusrutulio atmosferos sraujymės taip pat daro įtaką orams JAV vakaruose, kur šiuo metu stebimos karščio bangos ir ekstremali sausra.

Kanadoje miršta žmonės

Dešimčių žmonių mirtis Kanados Vankuverio rajone tikriausiai yra susijusi su rekordine, taip pat ir JAV šiaurės vakarus apėmusia karščio banga, antradienį paskelbė pareigūnai.

Vankuverio rajone nuo penktadienio staiga mirė mažiausiai 134 žmonės, rodo policijos paskelbti duomenys.

Vien Vankuverio policijos departamentas pranešė nuo penktadienio sureagavęs į daugiau kaip 65 staigios mirties atvejus, daugiausia „susijusius su karščiu“.

Antradienį Kanadoje trečią dieną iš eilės buvo fiksuojama rekordinė oro temperatūra. Maždaug 250 km į rytus nuo Vankuverio esančiame Litone Britų Kolumbijoje užfiksuotas 49,5 Celsijaus laipsnio karštis, pranešė šalies meteorologijos tarnyba „Environment Canada“.

„Vankuveryje niekada nėra buvę tokio karščio ir, deja, dėl to miršta dešimtys žmonių“, – sakė policijos seržantas Steve'as Addisonas.

Kiti municipalitetai taip sako sureagavę į daugelį pranešimų apie staigios mirties atvejus, bet tikslių skaičių dar nepaskelbė.

Temperatūros rekordai vis dažniau fiksuojami dėl klimato kaitos. Dešimtmetis iki 2019-ųjų pasaulyje buvo karščiausias per stebėjimų istoriją. Penkeri pastarieji metai buvo patys karščiausi.

Svilinantį karštį nuo JAV Oregono valstijos iki Kanados Arkties teritorijų nulėmė aukšto slėgio ruožas, sulaikantis regione šiltą orą.

JAV Ramiojo vandenyno pakrantės šiaurėje esančiuose Portlando ir Siatlo miestuose pirmadienį užfiksuota temperatūra, neregėta nuo stebėjimų pradžios praėjusio amžiaus 5-ajame dešimtmetyje: atitinkamai 46,1 ir 42,2 Celsijaus laipsnio, pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Ramiojo vandenyno pakrantėje esančiame Vankuveryje kelias dienas termometro stulpelis pakyla virš 30 Celsijaus laipsnių ribos – tai 6–7 laipsniais daugiau nei sezono norma. Toliau į žemyno gilumą palei Freizerio upę dėl didelio oro drėgnumo antradienį jutiminė oro temperatūra buvo 43,9 Celsijaus laipsnio, sakė klimatologai.

Britų Kolumbijos provincijos, kurioje yra Vankuveris, vyriausiojo koronerio įstaiga pranešė, jog „reikšmingai padaugėjo“ pranešimų apie mirties atvejus, siejamus su itin dideliais karščiais.

Įstaigos pranešime sakoma, kad nuo penktadienio iki pirmadienio užregistruoti 233 mirties atvejai, nors vidurkis yra 130 atvejų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)