Pchenjanas uždarė šalies sienas praėjusių metų sausį, norėdamas apsisaugoti nuo viruso, kuris pirmą kartą atsirado kaimyninėje Kinijoje ir sparčiai apėmė visą pasaulį.

Šalis niekada nėra viešai patvirtinusi jokių ligos atvejų nei valstybinėje žiniasklaidoje, nei testų statistikoje, kurią atskleidė Pasaulio sveikatos organizacijai.

Tačiau analitikai teigė, kad naujausias įvykis aiškiai rodo, jog Šiaurės Korėjoje, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų programos, vis dėlto užsikrėtimų buvo.

Pareigūnai aplaidžiai vykdė savo pareigas ir sukėlė „kritinį“ incidentą, „sukėlusį didelę krizę užtikrinant valstybės ir žmonių saugumą ir sukėlus rimtų padarinių“, – Kim Jong Unas sakė politinio biuro posėdyje, pranešė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Agentūros pranešime nebuvo pateikta jokių detalių apie tai, kas įvyko.

Tačiau, pasak lyderio, kadrų „negebėjimas ir neatsakingumas“ sutrukdė svarbiam darbui, jie kaltinami „rūpinimusi tik savimi ir pasyvumu“.

Skurdžios šalies tokia pat skurdi sveikatos apsaugos sistema ir medicininių priemonių trūkumas smarkiai apsunkintų kovą su bent kiek didesniu COVID-19 protrūkiu.

Antradienio posėdyje buvo atšaukti politinio biuro prezidiumo – aukščiausio valdančiosios Darbininkų partijos organo – nariai bei pats politinis biuras ir paskirti nauji, pranešė KCNA ir pridūrė, kad buvo „perkelti ir paskirti“ vyriausybės pareigūnai.

Toks KCNA pranešimas „iš esmės reiškia, kad Šiaurės Korėja patvirtina turinti infekcijos atvejų, – naujienų agentūrai AFP sakė iš pabėgęs iš šalies ir tapęs tyrėju Ahnas Chan-ilas. – Faktas, kad politinis biuras tai aptarė ir kad KCNA apie tai pranešė, rodo, kad Pchenjanui tikriausiai reikia tarptautinės pagalbos“.

„Jei taip nebūtų, jie to nebūtų padarę, kadangi tada neišvengiamai reikia pripažinti paties režimo nesėkmę kovojant su epidemija“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)