Vankuverio rajone nuo penktadienio staiga mirė mažiausiai 134 žmonės, rodo policijos paskelbti duomenys.

Vien Vankuverio policijos departamentas pranešė nuo penktadienio sureagavęs į daugiau kaip 65 staigios mirties atvejus, daugiausia „susijusius su karščiu“.

Antradienį Kanadoje trečią dieną iš eilės buvo fiksuojama rekordinė oro temperatūra. Maždaug 250 km į rytus nuo Vankuverio esančiame Litone Britų Kolumbijoje užfiksuotas 49,5 Celsijaus laipsnio karštis, pranešė šalies meteorologijos tarnyba „Environment Canada“.

„Vankuveryje niekada nėra buvę tokio karščio ir, deja, dėl to miršta dešimtys žmonių“, – sakė policijos seržantas Steve'as Addisonas.

Kiti municipalitetai taip sako sureagavę į daugelį pranešimų apie staigios mirties atvejus, bet tikslių skaičių dar nepaskelbė.

Temperatūros rekordai vis dažniau fiksuojami dėl klimato kaitos. Dešimtmetis iki 2019-ųjų pasaulyje buvo karščiausias per stebėjimų istoriją. Penkeri pastarieji metai buvo patys karščiausi.

Svilinantį karštį nuo JAV Oregono valstijos iki Kanados Arkties teritorijų nulėmė aukšto slėgio ruožas, sulaikantis regione šiltą orą.

JAV Ramiojo vandenyno pakrantės šiaurėje esančiuose Portlando ir Siatlo miestuose pirmadienį užfiksuota temperatūra, neregėta nuo stebėjimų pradžios praėjusio amžiaus 5-ajame dešimtmetyje: atitinkamai 46,1 ir 42,2 Celsijaus laipsnio, pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Ramiojo vandenyno pakrantėje esančiame Vankuveryje kelias dienas termometro stulpelis pakyla virš 30 Celsijaus laipsnių ribos – tai 6–7 laipsniais daugiau nei sezono norma. Toliau į žemyno gilumą palei Freizerio upę dėl didelio oro drėgnumo antradienį jutiminė oro temperatūra buvo 43,9 Celsijaus laipsnio, sakė klimatologai.

Britų Kolumbijos provincijos, kurioje yra Vankuveris, vyriausiojo koronerio įstaiga pranešė, jog „reikšmingai padaugėjo“ pranešimų apie mirties atvejus, siejamus su itin dideliais karščiais.

Įstaigos pranešime sakoma, kad nuo penktadienio iki pirmadienio užregistruoti 233 mirties atvejai, nors vidurkis yra 130 atvejų.

„Karščiausia savaitė“

„Išgyvename karčiausią savaitę, kokią tik yra patyrę Britų Kolumbijos gyventojai, ir dėl to yra pasekmių – katastrofiškų pasekmių šeimoms ir bendruomenėms“, – spaudos konferencijoje sakė Britų Kolumbijos premjeras Johnas Horganas.

Jis paragino „pasidomėti žmonėmis, kuriems... gali kilti rizika, pasirūpinti, kad šaldytuvuose būtų šaltų kompresų,... būti vėsiausiose namų dalyse“.

„Environment Canada“ paskelbė įspėjimus Britų Kolumbijai, Albertai, kai kurioms Saskačevano, Manitobos, Jukono ir Šiaurės Vakarų teritorijų dalims, nurodydama, kad „visą šią savaitę laikysis pavojinga istorinė karščio banga“.

JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba paskelbė panašų įspėjimą ir paragino žmones „būti pastatuose su oro kondicionavimu, vengti energingos veiklos lauke, gerti daug vandens, pasidomėti, kaip laikosi giminaičiai ir kaimynai“.

Vankuverio rajone dėl karščio bangos uždarytos mokyklos ir skiepijimo nuo COVID-19 centrai, pareigūnai gatvėse įrengė laikinus fontanus ir dulksnos stoteles.

Parduotuvėse buvo greit išpirkti nešiojamieji kondicionieriai ir ventiliatoriai. Keli žmonės naujienų agentūrai AFP sakė, kad naktį praleido savo automobiliuose su įjungtais kondicionieriais ar požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse.

Miestuose JAV ir Kanados vakaruose atidaryta laikinų atsivėsinimo centrų, darbuotojams dalijami vandens buteliai ir kepurės.

Dėl didžiulių karščių ir sausros savaitgalį kilo keli gaisrai. Vienas gaisras prie Kalifornijos ir Oregono sienos iki pirmadienio ryto išdegino 600 ha plotą.

„Dubajuje būtų vėsiau nei tai, ką patiriame dabar“, – pirmadienį AFP sakė „Environment Canada“ klimatologas Davidas Phillipsas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)