„Ką aš galiu jums pasakyti: Iranas niekada neturės branduolinio ginklo, kol aš eisiu pareigas“, - prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.

JAV prezidentas taip pat sakė R. Rivlinui, kurio kadencija baigiasi liepos 9 dieną, kad jo šalis „išlieka pasiryžusi kovoti su piktybine Irano veikla ir parama teroristams, kurie sukelia destabilizuojančius padarinius regionui“.

J. Bideno komentarai pasirodė kitą dieną po to, kai jis įsakė bombarduoti Irano remiamų kovotojų grupuočių bazes Irako ir Sirijos pasienyje. Šios grupuotės buvo atsakingos už išpuolius prieš JAV personalą Irake, sakė J. Bidenas.

Vyksta derybos bandant išgelbėti 2015 metų Irano branduolinį susitarimą.

JAV vienašališkai atsisakius tarptautinio branduolinio susitarimo 2018 metais, Teheranas pradėjo ignoruoti apribojimus, susitarimu nustatytus jo branduolinei programai.

Tada Iranas palaipsniui išplėtė savo branduolinę veiklą, pažeisdamas susitarimus, ir apribojo tarptautinius branduolinius patikrinimus.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nusprendęs pasitraukti iš susitarimo, ir buvęs Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuris ne kartą kritikavo susitarimą, dabar pakeisti kitais politikais, o JAV ir Izraelis koreguoja savo santykius.

Naujasis Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas sakė šios savaitės pradžioje, kad abi šalys ištaisys klaidas, padarytas per pastaruosius kelerius metus, tačiau pabrėžė, kad jam kelia „rimtą“ nerimą derybos dėl JAV grįžimo prie branduolinio susitarimo, nes tai gali reikšti griežtų D. Trumpo įvestų sankcijų švelninimą.

Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė, kad J. Bidenas išsiuntė kvietimą naujajam ministrui pirmininkui Naftaliui Bennettui „netrukus susitikti su juo Baltuosiuose rūmuose, ir dar kartą patvirtino, kad ši administracija tikisi glaudaus bendradarbiavimo su naująja Izraelio vyriausybe dėl daugelio svarbių dvišalių klausimų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)