Kiek anksčiau federalinės vyriausybės paskirta laikinoji Tigrėjaus administracija pabėgo iš regiono sostinės Mekelės ir paragino paskelbti humanitarines paliaubas, kad būtų galima pristatyti kritiškai reikalingas pagalbos siuntas.

Tuo metu sukilėliai įžengė į Mekelę, o vietos gyventojai juos džiaugsmingai pasitiko gatvėse, sakė įvykių liudininkai ir vienas mieste esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„TDF perėmė miesto kontrolę“, – Mekelėje sakė vienas laikinosios vyriausybės pareigūnas, turėdamas galvoje sukilėlius, pasivadinusius Tigrėjaus gynybos pajėgomis“ (Tigray Defence Forces, TDF).

„Jie įžengė [į miestą]. Miestas švenčia. Visi šoka lauke“, – kalbėjo pareigūnas.

Etiopijos vyriausybė tvirtino, kad paliaubos Tigrėjuje tęsis iki gyvybiškai svarbaus pasėlių sodinimo ir sėjos sezono pabaigos. Šis sezonas regione baigiasi rugsėjį.

„Vyriausybei tenka atsakomybė rasti šios problemos politinį sprendinį“, – sakė laikinosios administracijos vadovas Abrahamas Belay (Abrahamas Belėjus). Jis pridūrė, kad kai kurie Tigrėjaus buvusios valdančiosios partijos elementai yra linkę bendradarbiauti su federaline vyriausybe.

Pastarosiomis dienomis regione vyko vieni įnirtingiausių susirėmimų nuo konflikto pradžios.

Šis konfliktas jau pareikalavo tūkstančių žmonių gyvybių, Etiopijos ir jos sąjungininkių pajėgoms kaunantis su buvusiais Tigrėjaus lyderiais ir jų šalininkais. Humanitarinės grupės prašė užtikrinti platesnę prieigą prie 6 mln. gyventojų turinčio regiono.

Praeitą savaitę tarptautinis spaudimas Etiopijai dar labiau padidėjo po kariuomenės surengto aviacijos smūgio vienam populiariam turgui Tigrėjuje. Per šią ataką žuvo daugiau kaip 60 žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)