Buvęs bankininkas ir vienas opozicijos lyderių V. Babaryka buvo suimtas praėjusių metų birželį prieš ginčytinus prezidento rinkimus, išprovokavusius šalyje istorinę pusę metų trukusių protestų prieš autoritarinį Minsko režimą bangą.

57 metų A. Babaryka planavo kelti savo kandidatūrą rinkimuose ir buvo laikomas vienu stipriausių varžovų nuo 1994 metų šaliai vadovaujančiam Aliaksandrui Lukašenkai prezidento rinkimuose.

Valstybės saugumo komitetas (KGB) apkaltino V. Babaryką kyšių ėmimu itin stambiu mastu ir nusikalstamais būdais įgytų lėšų legalizavimu, kai jis vadovavo Rusijos energijos milžinės „Gazprom“ banko padaliniui Baltarusijoje „Belgazprombank“.

Praėjusią savaitę prokurorai paprašė skirti jam griežčiausią įstatymo numatytą 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

„Negaliu prisipažinti dėl nusikaltimo, kurio neįvykdžiau“, – Minsko teisme pareiškė A. Babaryka, sakydamas baigiamąjį pareiškimą.

„Man negėda prieš mano šeimą ir draugus“, – pridūrė jis.

Jo žodžius palydėjo plojimų banga, pranešė teismo salėje buvęs nepriklausomas žurnalistas.

Toje pačioje byloje kaltinimai pareikšti dar septyniems asmenims, įskaitant keletą „Belgazprombank“ vadovų.

Visi jie savo kaltę pripažino ir davė parodymų prieš V. Babaryką. Jiems gresia švelnesnės nuo trejų iki pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmės.

Teismas nuosprendį turėtų skelbti liepos 6 dieną.

Pernai Baltarusijoje prieš prezidento rinkimus buvo suimti keli pagrindiniai opozicijos veikėjai, 66 metų A. Lukašenkai siekiant užsitikrinti šeštą kadenciją prezidento poste.

Rinkimuose vietoje įkalinto savo vyro dalyvavusi A. Lukašenkos pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja greitai sulaukė populiarumo visuomenėje.

Nors A. Lukašenka pasiskelbė laimėjęs šiuos rinkimus, tačiau opozicija įsitikinusi, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikroji jų nugalėtoja buvo S. Cichanouskaja.

Po kelių visą šalį apėmusių protestų dienų S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą. Valdžiai vykdant susidorojimą su protestuotojais buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Dėl žiauraus Minsko valdžios susidorojimo su protestuotojais Europos Sąjunga įvedė keletą sankcijų paketų A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams. Tačiau panašu, kad jų poveikis režimui yra ribotas, kadangi Baltarusiją palaiko jos pagrindinė sąjungininkė ir skolintoja Rusija.