Lenkijos užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis sakė, kad Varšuva norėtų paaiškinti situaciją dėl ketvirtadienį priimto naujojo įstatymo.

Izraelio reikalų patikėtinė Tal Ben-Ari Yaalon „buvo iškviesta .... ir mes jai aiškiai ir remdamiesi faktais paaiškinsime, dėl ko visa tai“, valstybinei televizijai TVP sakė P. Jablonskis, kalbėdamas apie pirmadienį įvyksiantį susitikimą.

„Mes manome, kad, deja, susiduriame su situacija, jog kai kurie Izraelio politikai išnaudoja ją vidiniais politiniais tikslais“, – sakė jis.

Izraelio užsienio reikalų ministerija vėliau paskelbė pareiškimą, kad taip pat iškvietė Lenkijos ambasadorių Izraelyje Mareką Magierowskį.

„Ne per vėlu Lenkijai sustabdyti procesą, nulemsiantį išsisukinėjimą nuo atsakomybės“, – sakė pareiškime cituojamas ministerijos politikos departamento vadovas Alonas Baras.

Izraelio ambasada Varšuvoje anksčiau sakė, kad „šis amoralus įstatymas smarkiai paveiks abiejų šalių santykius“.

„[Įstatymas] faktiškai neleis atlikti žydų turto restitucijos arba teikti prašymus skirti kompensacijas išgyvenusiems Holokaustą ir jų palikuoniams, taip pat žydų bendruomenei, šimtmečius vadinusiai Lenkiją savo namais. Tai protu nesuvokiama“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ambasada.

Projekto autoriai aiškino, kad šis teisės aktas reikalingas dėl 2015 metais Konstitucinio Tribunolo paskelbtos išvados, kad turi būti nustatytas tam tikras terminas, po kurio administraciniai sprendimai nebegali būti ginčijami.

Naujuoju įstatymu numatyta, kad šis terminas, priklausomai nuo sprendimo pobūdžio, sueina praėjus 10–30 metų.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija penktadienį nurodė, kad senaties termino nustatymas leis „užkirsti kelią sukčiavimui ir pažeidimams, kurių būta didelio masto“.

„Naujoji tvarka jokiu būdu neriboja galimybės pateikti civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo, nepriklausomai nuo išieškotojo tautybės ar kilmės, – nurodė ministerija. – Lenkija jokiu būdu nėra atsakinga už Holokaustą – okupacinės Vokietijos žiaurumą, kurį patyrė ir žydų kilmės Lenkijos piliečiai.“

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1939–1945 metais Lenkijoje žuvo 6 mln. šalies piliečių, pusė jų – žydai.

Izraelio užsienio reikalų ministerija citavo A. Baro žodžius, kad Izraelis nepritaria „ne dėl istorinio ginčo, kas atsakingas už Holokaustą, o veikiau dėl Lenkijos moralinės skolos tiems, kas buvo jos piliečiai ir kieno turtas buvo pavogtas“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)