Įstatymo projekte raginama „organizuoti socialinę žiniasklaidą“ ir uždrausti virtualiųjų privačių tinklų (VPN) programinę įrangą, kurią iraniečiai plačiai naudoja apeiti interneto apribojimus ir blokus, nustatytus kelioms socialinės žiniasklaidos svetainėms, skelbia „Etemad“.

Pastarosiomis dienomis interneto vartotojai Irane išreiškė susirūpinimą dėl įstatymo projekto, kurį pasiūlė kai kurie konservatorių įstatymų leidėjai, nuo 2020 metų parlamente turintys daugumą.

Įstatymo projekto tekste taip pat numatoma, kad jei jis bus patvirtintas, tuomet bet kuris asmuo, pripažintas kaltu pažeidus jo sąlygas, būtų įkalintas terminui nuo 91 dienos iki šešių mėnesių, pranešė leidinys.

Pakartotiniai pažeidėjai taip pat galėtų būti nubausti piniginėmis baudomis, gauti iki 30 kirčių lazda ir „netekti pilietinių teisių“, sakoma laikraštyje.

Dienraštis apkaltino įstatymų leidėjus parengus įstatymo projektą, nukreiptą prieš „pagrindines piliečių teises“, „žodžio laisvę ir žiniasklaidos laisves“.

„Etemad“ teigė, kad įstatymo projektu taip pat siekiama visiškai uždrausti naudotis užsienio socialine žiniasklaida, iraniečiams paliekant tik vietinius tinklus, leisiančius valdžios institucijoms kontroliuoti jų turinį.

„Instagram“ ir „WhatsApp“ yra vienintelės socialinės žiniasklaidos paslaugos, prieinamos Irane, tuo tarpu platformos „Facebook“, „Twitter“ ir „Telegram“ yra oficialiai uždraustos.

Nepaisant to, keli Irano veikėjai naudoja „Twitter“ oficialiai komunikacijai, įskaitant Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei (Ali Chamenėjų).

Parlamento naujienų agentūra ICANA sekmadienį pacitavo kultūros reikalų komisijos narį Ali Yazdikhah, kuris patvirtino minėto įstatymo projekto faktą.

Visgi agentūrai jis teigė, kad įstatymo projektas yra skirtas įmonėms, kurios kuria VPN, o ne vartotojams, kartu išreikšdamas apgailestavimą dėl „kontrolės trūkumo virtualioje erdvėje“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)