Nuo 2015 metų valdžioje esanti konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) dabar 460 vietų Seime turi 229 mandatus, bet ji neretai gali kliautis kitų dešiniųjų frakcijų parama.

Be to, PiS neseniai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su maža partija „Kukiz15“, įkurta pankroko muzikanto Pawelo Kukizo ir turinčia keturis deputatus.

PiS atstovė Anita Czerwinska teigė, kad vyriausybė tebekontroliuoja Seimą, kadangi „svarbiausia, kaip įstatymų leidėjai balsuoja“.

Visgi pagrindinė opozicinė partija – liberali „Pilietinė platforma“ (PO), sveikino deputatų pasitraukimą iš PiS frakcijos kaip „simbolinį momentą“.

„Vyriausybė nebeturi stabilios daugumos, kokią turėjo šešerius metus“, – žurnalistams sakė PO atstovas Janas Grabiecas.

Parlamento aukštuosius rūmus – Senatą – kontroliuoja opozicija, o PiS juose priklauso 48 iš 100 vietų.

Trys iš PiS frakcijos pasitraukę įstatymų leidėjai sakė, kad partija atitolo nuo savo pirminių idealų, ir ypač kritikavo vyriausybės atsaką į COVID-19 pandemiją bei energetikos politiką. Jie taip pat teigė, kad smulkusis verslas nesulaukia pakankamos pagalbos.

Nuo šiol „nuodugniai, be išankstinio nusistatymo, nagrinėsime teisės aktų projektus, teikiamus abiejų politinio spektro pusių“, sakė Zbigniewas Girzynskis – vienas iš trijų pasitraukusiųjų.

Jis pridūrė, kad šis pasitraukimas yra „perspėjimas“ valdančiajai partijai.

„Jeigu PiS nesugebės pasitaisyti, esame įsitikinę, kad mūsų parlamentinė grupė pasipildys kitais PiS įstatymų leidėjais, nes žinau, kad daug žmonių yra tokie pat nepatenkinti, kaip ir mes“, – žurnalistams sakė Z. Girzynskis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)