TATENA pranešime sakoma, kad agentūros vadovas Rafaelis Grossi birželio 17 dieną kreipėsi į Teheraną šiuo klausimu, tačiau „Iranas nesureagavo į jo laišką ir nenurodė, ar ketina toliau laikytis esamo susitarimo“.

R. Grossi teigė, kad „šiuo klausimu reikalingas neatidėliotinas Irano atsakas“.

Vasario pabaigoje Iranas apribojo TATENA prieigą prie savo branduolinių objektų, kuriuos agentūra stebėjo pagal 2015 metais sudarytą sutartį. Vasario 21 dieną pasiektas susitarimas, leidęs tris mėnesius tęsti patikras, gegužę buvo dar mėnesiui pratęstas.

Pagal susitarimą Iranas pažadėjo saugoti informaciją „apie kai kurią veiklą“ ir perduoti ją TATENA, kai bus atšauktos JAV sankcijos.

Susitarimas galiojo Vienoje vykstant Irano ir pasaulio galingųjų deryboms dėl galimo JAV grįžimo į 2015 metų susitarimą po to, kai šalį iš jo 2018 metų gegužę patraukė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas.

Irano valstybinė televizija trečiadienį citavo Irano prezidento personalo vadovą Mahmoudą Vaezį, kuris teigė, kad šalies Aukščiausioji nacionalinio saugumo taryba per pirmą posėdį po sutarties su TATENA galiojimo pabaigos priims sprendimą dėl jos pratęsimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)