Kovą parlamento patvirtintas įstatymas „atsako į visuomenėje esamą poreikį šiuo klausimu“ ir turi būtinų „apsaugos priemonių“, susijusiu su eutanazijos įgyvendinimu, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime.

Ispanija tapo ketvirta Europos valstybė po Nyderlandų, Belgijos ir Liuksemburgo, dekriminalizavusi savižudybę su pagalba.

Naujasis įstatymas buvo paruoštas visuomenei pradėjus daryti spaudimą dėl kelių garsiai nuskambėjusių atvejų, ypač Ramono Sampedro kovos už teisę numirti, pavaizduotos „Oskaru“ apdovanotoje juostoje 2004 metų „Jūros gelmėse“ (The Sea Inside).

Naujasis Ispanijos įstatymas įteisina eutanaziją, leidžiančią medikams sąmoningai užbaigti paciento gyvenimą, kad palengvintų jo kančias, ir savižudybę su pagalba, kai pacientas pats galės atlikti šią procedūrą.

Įstatymas numato galimybę visiems, sergantiems „sunkia arba nepagydoma liga“ arba sergantiems „lėtine liga ir neįgalios būklės“, prašyti pagalbos numirti, kad išvengtų „nepakenčiamų kančių“.

Tačiau įstatymu pasinaudoti gali tik Ispanijos pilietis arba turintis leidimą joje gyventi asmuo, „gerai suprantantis ir suvokiantis“ esamą padėtį, kai teikia eutanazijos prašymą. Eutanazijos prašymas turi būti dukart pateiktas raštu, su 15 dienų pertrauka.

Gydytojas turi teisę atmesti tokį prašymą, jeigu jis neatitinka visų reikalavimų. Vėliau jį turi patvirtinti antras medikas ir vertinimo komisija.

Bet kuris medikas gali atsisakyti dalyvauti šioje procedūroje, jei tam prieštarauja jo įsitikinimai. Ji bus numatyta Ispanijos nacionalinės sveikatos tarnybos paslaugų sąraše.

Tačiau eutanazijos įteisinimui įnirtingai priešinosi Katalikų Bažnyčia ir opozicijoje esančios Ispanijos dešiniųjų bei kraštutinių dešiniųjų partijos. Pagrindinė opozicinė Liaudies partija (PP) ketvirtadienį pateikė Konstituciniam Teismui apeliaciją dėl šio teisės akto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)