„Gaunu pirmąją dozę iranietiškos vakcinos nuo COVID, sukurtos jaunų iraniečių mokslininkų“, – parašė 81 metų ajatola prie jo „Twitter“ paskyroje paskelbto vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip jam švirkščiama vakcina.

Vaizdo įraše ajatola matyti dėvintis apsauginę kaukę ir juodą turbaną, sėdintis po šiitiškos respublikos įkūrėjo ajatolos Rouhollah Khomeini portretu. Vakcinos į kairę ranką jam sušvirkštė du medikai vyrai.

Kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, A. Khamenei, kuriam Irane priklauso galutinis žodis visais politikos klausimais, paskiepytas viena doze sušvirkščiamu iranietišku preparatu „COV-Iran Barekat“, sukurtu valstybinio fondo „Setad“.

Anot žiniasklaidos, ajatola sutiko skiepytis tik iranietiška vakcina.

Birželio 14 dieną Iranas paskelbė suteikęs leidimą naudoti šalyje sukurtą vakciną nuo koronaviruso esant medicinos ekstremaliajai padėčiai.

Šiitiška respublika stengiasi rasti išeitį esant vakcinų stygiui, pavyzdžiui, gavusiems pirmąją skiepų dozę antroji nėra privaloma.

Dėl JAV įvestų sankcijų Iranui sunku pervedinėti lėšas užsienio bendrovėms. Teheranas skundžiasi, kad jam daroma kliūčių importuoti vakcinų, reikalingų 83 mln. šalies gyventojų.

Sausio pradžioje A. Khamenei uždraudė importuoti Jungtinėje Karalystėje ir JAV gaminamas vakcinas, pareiškęs, kad jos gali „užteršti“ šalį.

Penktadienį kitoje ajatolos „Twitter“ paskyroje, kurioje pranešimai skelbiami anglų kalba, buvo parašyta, kad jis „nuoširdžiai dėkoją visiems, kurie panaudojo savo žinias bei patirtį ir suteikė Iranui tokią prestižinę galimybę – turėti savo vakciną nuo koronaviruso“.

Iranas yra labiausiai COVID-19 pandemijos paveikta Vidurio Rytų regiono valstybė. Nuo pandemijos pradžios jame nustatyta 3,1 mln. COVID-19 atvejų, maždaug 83,5 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė. Tačiau daugelis ekspertų mano, kad oficialios statistikos skaičiai yra sumažinti.

Sveikatos ministerija nurodė, kad šalyje nuo skiepijimo kampanijos pradžios vasarį pirmąją vakcinos dozę yra gavę 4,4 mln. žmonių.

Tik daugiau kaip ketvirtis jų – beveik 1,13 mln. yra gavę dvi dozes, reikalingas, kad skiepijimas būtų visiškai veiksmingas.

Šiuo metu Iranas vykdo dar keturių naujų vakcinų nuo COVID-19 klinikinius bandymus.