„Ramanas ir Sofija tebėra įkaitai. Vakar Aliaksandro Lukašenkos propagandistai filmavo vaizdo įrašą su jais abiem, kad parodytų, kokie jie laimingi Minske. Netikėkite nė vienu žodžiu! Turime reikalą su melu ir teroru paremtu korumpuotu režimu, kuris žaidžia žmonių likimais“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė F. Viačorka.

pasak jo, su R, Pratasevičiumi tame pačiame kambaryje gyvena ir KGB darbuotojai.

„Ką tik kalbėjau su Ramano Pratasevičiaus tėvais. Jam skirtas namų areštas. Bet tai nėra laisvė. Tiesiog kitoks kalėjimas. KGB darbuotojai gyvena su juo tame pačiame kambaryje. Tėvai negali bendrauti su Ramanu ir bijo, kad jis bus naudojamas kaip įrankis derėtis su Vakarais“, – rašė jis.

Tuo metu 23 metų S. Sapegos advokatas Antonas Hašinskis naujienų agentūrai AP patvirtino, kad ji neseniai perkelta ir dabar laikoma namų arešto sąlygomis, bet nesakė, kada tiksliai tai įvyko. Ji gyvena nuomojamame bute Minske, ketvirtadienį susitiko su tėvais viename restorane.

Jis papasakojo, kad ketvirtadienį S. Sapega restorane susitiko su savo tėvais ir buvo „ne viena“. A. Hašinskis negalėjo vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, ar susitikime dalyvavo ir R. Pratasevičius. „Tas žmogus buvo į jį panašus“, – tepasakė advokatas.


A. Hašinskis patvirtino informaciją, kad S. Sapegai skirtas namų areštas. Jis pranešė, jog merginai taikomi tam tikri apribojimai, tačiau ji „jau gyvena normaliomis sąlygomis, bute“. Advokato teigimu, S. Sapegai leidžiama matytis su tėvais „ir ne tik“.

R. Pratasevičiaus advokatė Inesa Alenskaja atsisakė kalbėti apie savo kliento buvimo vietą ir statusą, priežastimi nurodydama įsipareigojimą neviešinti informacijos.

S. Cichanouskajos patarėjas F. Viačorka penktadienį nurodė kalbėjęsis su R. Pratasevičiaus tėvais ir jie pasakę, kad sūnus dabar laikomas namų arešto sąlygomis.

Tyrimų komitetas patvirtino, kad Ramanui Pratasevičiui ir Sofijai Sapegai pakeista kardomoji priemonė – jiems pritaikytas namų areštas, ir paaiškino, kodėl buvo priimtas būtent toks sprendimas.

Anot Tyrimų komiteto, R. Pratasevičius ir S. Sapega „davė kaltės pripažinimo parodymus ir išreiškė norą bendradarbiauti ikiteisminiame procese“.

„Jie pateikė prašymą, kuriame išreiškė norą talkinti ikiteisminiam tyrimui tiriant nusikaltimus, patraukiant baudžiamojon atsakomybėn bendrininkus ir taisant nusikaltimų padarytą žalą. Atsižvelgęs į prašymą ir įvertinęs kaltinamųjų ketinimus, Tyrimų komitetas nusprendė, kad galima jų kardomąją priemonę pakeisti į namų areštą“, – teigiama Tyrimų komiteto išplatintame pranešime.

Delfi primena, kad Minske gegužę po priverstinio lėktuvo nutupdymo sulaikytiems baltarusių opozicijos tinklaraštininkui R. Pratasevičiui ir jo draugei, Rusijos pilietei S. Sapegai suėmimas buvo pakeistas namų areštu, penktadienį pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC, remdamasis jų artimaisiais.

Baltarusių opozicijos lyderė tai pavadino „geromis naujienomis“, nors jos dar nereiškia laisvės sulaikytiesiems.

Sviatlana Cichanouskaja, kuri pernai Minsko režimo buvo priversta išvykti iš Baltarusijos į Lietuvą, penktadienį savo „Telegram“ kanale patvirtino, kad R. Pratasevičiui ir S. Sapegai skirtas namų areštas.

Ji sakė, jog tai „geros naujienos“, bet pabrėžė, kad tai dar ne pabaiga.

„Namų areštas nėra laisvė, jiems vis dar gresia kaltinimai, vis dar stebimas kiekvienas jų žingsnis. Tai reiškia, kad jie vis dar yra įkaitai“, – sakė S. Cichanouskaja.

R. Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti S. Sapega buvo sulaikyti gegužės 23 dieną, Minske dėl tariamos bombos grėsmės nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ keleivinį lainerį. Lėktuvo nutupdymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, o Europos Sąjunga paskelbė naujų ekonominių sankcijų Baltarusijai.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“, kuris suvaidino labai svarbų vaidmenį pernai po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų organizuojant beprecedentes demonstracijas prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

26 metų R. Pratasevičius, kuriam gali grėsti 15 metų įkalinimo, buvo parodytas per valstybinę televiziją apgailestaujantis dėl savo veiklos. Opozicija teigia, kad jis kalbėjo verčiamas.

S. Cichanouskaja penktadienį sakė, kad ji ir jos komanda palaiko ryšį su R. Pratasevičiaus tėvais, kuriems „neteikiama jokia informacija apie jų sūnų, neleidžiama su juo pasikalbėti“ ir kurie yra „įsitikinę, kad režimas žaidžia žaidimą naudodamasis Ramano ir Sofijos gyvenimais“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)