V. Orbanas buvo praktiškai izoliuotas, nes dauguma iš 26 jo kolegų užsipuolė jį dėl įstatymo, laikomo homofobišku ir prieštaraujančiu ES vertybėms. Vienas ES pareigūnas debatus pavadino „nuodugniais ir kartais net emocingais“.

Bene griežčiausios kritikos išsakė Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte.

„Mano požiūriu, Vengrijai nebėra vietos ES“, – vykdamas į susitikimą žurnalistams pareiškė jis.

Susitikime M. Rutte V. Orbanui pasakė: „Peržengėte ribą. Šįkart to jau per daug.“ Nyderlandų premjero žodžius citavo vienas susitikime dalyvavęs ES pareigūnas.

Kiti lyderiai taip pat užsipuolė Vengrijos nacionalistų lyderį, dažnai konfliktuojantį su Briuseliu ir kolegomis ES dėl savo konservatyvios politikos ir to, kas laikoma kenkimu demokratijos normoms.

„Būti homoseksualiu nėra pasirinkimas. Būti homofobišku pasirenkama. Negalime sutikti su įstatymu, įteisinančiu tokį elgesį“, – V. Orbanui, kaip pranešama, pasakė Belgijos premjeras Alexanderas De Croo.

„Peržengėte raudoną liniją“, – sakė Liuksemburgo premjeras Xavier Bettelis (Ksavjė Betelis), vienintelis homoseksualumo neslepiantis lyderis šiame viršūnių susitikime.

Neeilinės atakos temdė pirmąją iš dviejų viršūnių susitikimo, kurio darbotvarkėje taip pat yra santykių su Rusija bei Turkija ir kovos su pandemija klausimai, dienų.

„Nediplomatiška diskusija“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel anksti penktadienį, po ilgos pirmosios viršūnių susitikimo dienos, sakė, kad „tai tikrai buvo kontroversiška, bet labai labai atvira diskusija“.

„Mes visi labai aiškiai pasakėme, kokių pamatinių vertybių laikomės“, ir Europos Komisija „dabar toliau spręs Vengrijos įstatymo“ klausimą, sakė A. Merkel.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen prieš viršūnių susitikimą tvirtino, kad Komisija užginčys šio įstatymo pagrindą.

Komisija jau žengė pirmą teisinių veiksmų žingsnį. Trečiadienį Briuselis nusiuntė laišką Vengrijos teisingumo ministrui su prašymu pateikti „išaiškinimus, paaiškinimą ir informaciją“ apie įstatymo elementus.

Laiške sakoma, kad kai kuriomis nuostatomis, kaip atrodo, „tiesiogiai pažeidžiamas diskriminacijos lyties ir lytinės orientacijos pagrindu draudimas“, kad jomis homoseksualumas, lyties keitimas „prilyginami pornografijai“.

A. De Croo žurnalistams po viršūnių susitikimo sakė, kad V. Orbano barimas buvo beprecedentis tokiems susitikimams.

„Tai nebuvo diplomatiška diskusija; ji buvo gan konfrontacinė“, – sakė jis ir pridūrė, kad Vengriją parėmė tik Lenkija ir, „šiek tiek“, Slovėnija.

Visgi V. Orbanas puolimą atmetė.

Atvykęs į viršūnių susitikimą Vengrijos premjeras žurnalistams tvirtino, kad ES lyderiai klaidingai supranta naująjį teisės aktą.

„Jis nėra nukreiptas prieš homoseksualumą... Esmė – vaikų ir tėvų teisės, – teigė jis. – Esmė yra, kaip vaikas sužino apie savo lytiškumą... Ir su tuo susiję sprendimai yra išskirtinai tėvų reikalas“.

„Gilus susirūpinimas“

Dar prieš ketvirtadienio viršūnių susitikimą 17-a ES šalių, įskaitant Bendrijos sunkiasvores Vokietiją, Prancūziją, Italiją ir Ispaniją, aiškiai išsakė savo kritiką.

Jos paskelbė bendrą deklaraciją, kuria reiškiamas „gilus susirūpinimas“ dėl šio Vengrijos įstatymo, ir pasirašė laišką, kuriuo smerkiamos „grėsmės pagrindinėms teisėms, ypač nediskriminavimo lytinės orientacijos pagrindu principui“.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas, dalyvavęs viršūnių susitikimo atidaryme, kalbėdamas apie Vengrijos įstatymą sakė: „Jokia diskriminacija nėra priimtina jokiomis aplinkybėmis, o bet kokia diskriminacija prieš LGBTIQ+ žmones yra visiškai nepriimtina mūsų šiuolaikiškose visuomenėse.“

Po susitikimo su A. Guterresu Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli sakė, kad turi būti paleistas mechanizmas, kuriuo išmokos Vengrijai iš ES atsigavimo po COVID-19 pandemijos bendro fondo būtų susietos su sąlyga dėl teisinės valstybės principų laikymosi.

„Atėjo laikas šį įstatymą taikyti“, – sakė D. Sassoli.

Vengrijos „Kovos su pedofilija įstatymu“ iš pradžių siekta sugriežtinti bausmes už vaikų išnaudojimą, bet galutiniame jo tekste yra pataisų, kuriomis, pasak kritikų, pedofilija suplakama į viena su homoseksualumu.

Įstatymu draudžiamas „homoseksualumo propagavimas“ jaunesniems nei 18 metų žmonėms; jame sakoma, kad tik vyriausybės patvirtintiems instruktoriams leidžiama vesti lytinio švietimo pamokas mokyklose.

Kompanijoms neleidžiama skelbti reklamų, kuriose demonstruojama parama LGBTQ bendruomenei, jei šios reklamos laikomos skirtomis nepilnamečiams, rašoma įstatyme.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)