Už vyriausybės strategiją keturiose JK srityse atsakingo padalinio vadovas Michaelas Gove'as nurodė, kad artimiausioje ateityje referendumas veikiausiai neįvyks.

„Aš to neįžvelgiu“, – pareiškė škotų kilmės M. Gove'as, atsakydamas į dienraščio „The Daily Telegraph“ užduotą klausimą, ar ministras pirmininkas Borisas Johnsonas galėtų pritarti šiam žingsniui dar iki kitų numatytų parlamento rinkimų.

„Kvaila apie referendumą kalbėti dabar – mes atsigauname nuo COVID“, – pridūrė jis.

„Man atrodo mažų mažiausiai neapgalvota, o blogiausiu atveju – kvaila – bandyti nukreipti kalbą į konstitucinį padalijimą, kai žmonės tikisi, kad mes dirbsime kartu siekdami įveikti šiuos iššūkius“, – kalbėjo M. Gove'as.

Atsinaujinę raginimai surengti dar vieną referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės gali sukelti rimtų keblumų B. Johnsonui, nors 2014 metais vykusiame referendume 55 proc. balsavo už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje.

Sulaukęs tokių rezultatų B. Johnsonas pareiškė, kad tai buvo „sykį per vienos kartos gyvenimą pasitaikantis“ balsavimas.

Tačiau po 2016 metų Britanijos referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė pirmoji ministrė Nicola Sturgeon vėl pradėjo kelti Škotijos referendumo idėją.

2016 metų referendume dauguma škotų pasisakė už pasilikimą ES, todėl N. Sturgeon tvirtina, kad iš Bendrijos jie išstojo prieš savo valią.

„Brexitas“ pakeitė konstitucinius Škotijos santykius su likusia JK dalimi", – kalbėjo ji ir pažadėjo iki 2023 metų pabaigos surengti dar vieną referendumą.

SNP referendumo siekį palaiko ir Škotijos žalieji.

Vis tik N. Sturgeon žada pirmiausia spręsti koronaviruso pandemijos problemą.

Ji atmetė M. Gove'o komentarus kaip „pašaipų, arogantišką puikavimąsi“ ir atsisakymą „priimti Škotijos demokratiją“. Pasak N. Sturgeon, šie komentarai tik dar labiau sustiprina nepriklausomybės siekius.

Londonas, kuris pagal Škotijos aktą privalo perduoti Edinburgui įgaliojimą rengti referendumą, turi pripažinti pradėjusį mėnesį Škotijoje priimtus demokratinius sprendimus.

„Jeigu net jų negalima paisyti, tai pati idėja, kad JK yra lygiateisė partnerystė, tiesiog visiškai subyra“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)