Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 16 715 naujų užsikrėtimo atvejų ir 546 pacientų mirtį.

Maskvoje, kuri nuo pat koronaviruso epidemijos Rusijoje pradžios yra labiausiai jos paveiktas šalies regionas, per pastarąją parą nustatyti 6 534 nauji COVID-19 atvejai ir mirė 88 užsikrėtę žmonės.

Nuo pandemijos pradžios Rusijoje nustatyti iš viso 5 368 513 COVID-19 atvejų, 130 895 užsikrėtę žmonės mirė. Persirgę koronavirusine infekcija pasveiko 4 902 110 pacientų, iš jų 12 660 – per praėjusią parą.

Kol kas Rusija paskiepijo tik 13 proc. savo populiacijos. Manoma, kad dėl pastarojo atvejų šuolio kaltą delta atmaina, kuri pirmiausia aptikta Indijoje.

Delta atmaina laikoma kol kas labiausiai užkrečiama žinoma koronaviruso atmaina, rašo „The Moscow Times“. Tyrimai rodo, kad ši atmaina yra bent 40 proc. labiau užkrečiama nei alfa atmaina, pirmą kartą nustatyta Jungtinėje Karalystėje praėjusiais metais. Šioji savo ruožtu yra maždaug 50 proc. labiau užkrečiama nei Uhano atmaina.

Maskvos gydytojai, praėjusią savaitę davę interviu „The Moscow Times“, pasakojo, kad delta atmaina yra ypač pavojinga todėl, jog ji, panašu, taip pat vargiai reaguoja į anksčiau COVID-19 pacientams taikytus gydymo būdus.

„Vaistai, kuriuos naudojome visos pandemijos metu, tampa nebe tokie veiksmingi, tenka skirti didžiules dozes“, – aiškina koronavirusu sergančius pacientus gydantis klinikinės ligoninės nr. 52 gydytojas Antonas, paprašęs nenurodyti jo pavardės, mat nauji teisės aktai draudžia medikams bendrauti su žiniasklaida.

Indijoje atlikti tyrimai jau parodė, kad antikūnų preparatai ir vakcinos nuo COVID-19 delta atmainos atveju yra mažiau veiksmingos.

„Tai, ką darėme anksčiau, paprasčiausiai nebeveikia“, – pasakoja Maskvos klinikinėje ligoninėje nr. 50 dirbanti medikė Jekaterina.

Birželio 10 d. pagrindinės Maskvos COVID-19 ligoninės vyriausiasis gydytojas Denisas Procenka radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė, kad pacientai nereaguoja į anksčiau veiksmingas buvusias gydymo priemones.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas praėjusią savaitę tvirtino, kad pareigūnai „nesitikėjo viruso“ ir teigė, jog delta atmainos atėjimas į šalį buvo netikėtumas.

Epidemiologas ir buvęs Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas Vasilijus Vlasovas su tuo nesutinka: jo teigimu, trečiąją bangą liudijantys ženklai jau kurį laiką pamažu artėjo.

„To neabejotinai buvo galima tikėtis. Tai yra ištisų mėnesių beveik be jokių ribojimų, kai aplink siautė virusas, rezultatas“, – „The Moscow Times“ sakė V. Vlasovas.

Iki praėjusios savaitės koronaviruso ribojimų Rusijoje buvo nedaug: koncertų salės, naktiniai klubai ir restoranai veikė įprastiniu pajėgumu. Šį mėnesį Rusijoje taip pat vyko kasmetinis Sankt Peterburgo ekonomikos forumas, be to, į miestą stebėti čia vykstančių Europos futbolo čempionato rungtynių atvyko tūkstančiai užsieniečių iš viso pasaulio.

Visgi COVID-19 hospitalizacijų kreivė pagrindinėje sostinės Komunarkos ligoninėje rodo, kad hospitalizacijų lygis jau ilgą laiką buvo aukštas.

Pasak V. Vlasovo, kadangi Rusijos pareigūnai retai analizuoja ir skelbia duomenis apie viruso atmainas, lieka neaišku, kaip ir kada šalyje ėmė plisti delta atmaina.

Gegužės mėnesį Rusijos pareigūnai patvirtino pirmuosius delta atmainos atvejus šalies viduje. Tai nutiko po to, kai laikotarpiu nuo balandžio 17 iki 30 dienos į Ulijanovską atvyko studentų iš Indijos grupė. Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovybė vėliau paneigė, kad tarp studentų buvo išplitusi delta atmaina.

Nepaisant viruso siautėjimo Indijoje, Rusija per visus 2021-uosius metus ir toliau mažiausiai du kartus per savaitę vykdė skrydžius į šią šalį ir iš jos. Iš Delio į Rusiją atvykstantiems keleiviams nebuvo nurodoma izoliuotis.

Oficialioje rusiškos vakcinos „Sputnik V“ „Twitter“ paskyroje birželio 15 d. teigiama, kad ši vakcina kovojant su delta atmaina yra veiksmingesnė nei bet kuri kita vakcina, kurios tyrimų dėl poveikio delta atmainai rezultatai jau buvo paskelbti. Taip pat tvirtinama, kad vakcinos tyrimų rezultatai pateikti straipsniui, kuris netrukus bus paskelbtas tarptautiniame recenzuojamame mokslo žurnale.

Vakcinų ekspertai „The Moscow Times“ pasakojo, kad neturint užtektinai duomenų „Sputnik V“ vakcinos veiksmingumo įvertinti neįmanoma. Ekspertai abejoja teiginiu, jog ši vakcina yra „geriausia“.

„Aš labai skeptiškai vertinu bet kokius teiginius apie tai, kad „Sputnik V“ yra pati geriausia vakcina“, – pažymi Luizianos valstijos universiteto mikrobiologijos ir imunologijos docentas Jeremy Kamilis.

Iki šiol atlikti tyrimai parodė, kad, siekiant užkirsti kelią hospitalizacijai užsikrėtus delta atmaina, Vakarų vakcinos po dviejų dozių yra žymiai veiksmingesnės, o tokios iRNR pagrindu pagamintos vakcinos kaip „Pfizer“ yra kiek veiksmingesnės nei tokios adenoviruso vektoriaus technologija paremtos vakcinos kaip „AstraZeneca“ ir „Sputnik V“.

Vyriausybinės Anglijos visuomenės sveikatos agentūros „Public Health England“ atliktas tyrimas parodė, kad „Pfizer“ vakcinos, paskiepijus dviem jos dozėmis, veiksmingumas siekiant užkirsti kelią hospitalizacijai yra 96 proc., o „AstraZeneca“ – 92 proc.

Rusijos ir kitų šalių vakcinų ekspertai visgi teigė manantys, kad „Sputnik V“ vakcina, ko gero, yra veiksminga siekiant išvengti delta atmainos nulemtų hospitalizacijų ir mirčių.

„Sputnik V“, regis, yra gana gera vakcina. Viskas, ką žmonėms būtina žinoti, yra tai, kad tiek adenoviruso, tiek iRNR pagrindu pagamintos vakcinos apsaugo nuo sunkios ligos eigos“, – sakė J. Kamilis.

Visgi, ekspertų teigimu, Rusiją labiau neramina tyrimai, rodantys, kad delta atmaina netgi tarp visiškai paskiepytų asmenų grupių plinta sparčiau.

Indijoje delta atmaina slypi už daugumos „proveržio protrūkių“ – nutinkančių pasiskiepijus dviem dozėmis – tarp sveikatos priežiūros srities darbuotojų.

Jungtinėje Karalystėje atvejų skaičius taip pat smarkiai išaugo, nepaisant to, kad beveik 80 proc. suaugusių šalies gyventojų jau yra paskiepyti. Tačiau, augant atvejų skaičiui, hospitalizacijų ir mirčių skaičius Jungtinėje Karalystėje proporcingai neaugo. Tai reiškia, kad skiepai yra veiksmingi.

Maskvos meras S. Sobianinas sekmadienį įspėjo, kad rusai turi nusiteikti, jog net ir po dviejų vakcinos dozių užsikrėtimų bus.

„Siekiant apsisaugoti nuo indiškos atmainos, imuniteto lygis turi būti dvigubai didesnis nei norint apsisaugoti nuo Uhano varianto. Todėl net ir tarp paskiepytų bus pakartotinio užsikrėtimo ir susirgimo atvejų“, – dėstė S. Sobianinas.

„Žemas imuniteto lygis yra pavojingas gyventojams bet kurios koronaviruso atmainos atveju. Bet kuri atmaina plis ir toliau, kol visuomenės imuniteto lygis pakils“, – aiškina Redingo universiteto Jungtinėje Karalystėje virusologijos profesorius Ianas Jonesas.

Priešakinėse kovos su koronaviruso linijose besidarbuojanti medikė Jekaterina sako jaučianti, kad laiko užtikrinti šaliai imunitetą lieka vis mažiau.

„Šiuo metu mes varžomės su laiku, o laikas bėga vis sparčiau“, – įspėja Jekaterina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)