Daugelio lauktas bendras pareiškimas buvo rengiamas kelias dienas ir buvo pateiktas antrąją 47-osios Ženevos tarybos sesijos dieną.

„Mes labai susirūpinę dėl žmogaus teisių padėties Sindziango uigūrų autonominiame regione“, - pareiškė Kanados ambasadorė Leslie Norton.

Pareiškimą palaikė Australija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Ispanija, JAV ir kitos valstybės.

Pekinas turi leisti JT žmogaus teisių tarybos vadovei Michellei Bachelet ir kitiems nepriklausomiems stebėtojams „nedelsiant, reikšmingai ir nevaržomai patekti“ į Sindziangą ir nutraukti uigūrų bei kitų musulmonų mažumų „despotišką kalinimą“, teigiama pareiškime.

Pareiškime cituojami pranešimai apie kankinimus ar žiaurų, nežmonišką ir žeminantį elgesį ar baudimą, priverstinę sterilizaciją, seksualinį ir lytinį smurtą bei priverstinį vaikų atskyrimą nuo tėvų.
Žinodama, kad pareiškimas tuoj bus paskelbtas, Kinija į jį atsakė dar jo negavusi.

Pekino atstovas perskaitė pranešimą grupės šalių vardu, kuriame reiškiamas „didelis susirūpinimas dėl rimtų žmogaus teisių pažeidimų prieš Kanados čiabuvius“.

Pasak Jungtinių Tautų, tarp pasirašiusiųjų šį pareiškimą buvo Baltarusija, Iranas, Šiaurės Korėja, Rusija, Šri Lanka, Sirija ir Venesuela.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)