Stokholmo administracinis teismas nusprendė, kad pernai spalį priimtas ir Pekiną užrūstinęs Švedijos telekomunikacijų tarnybos PTS sprendimas uždrausti naudoti Kinijos gamintojų „Huawei“ ir ZTE įrangą 5G telekomunikacijų tinkluose buvo teisėtas.

Jau sumontuota įranga taip pat privalės būti pašalinta iki 2025 metų sausio 1 dienos.

„Švedijos saugumas yra svarbi priežastis, o administracinis teismas nusprendė, kad tik saugumo tarnybos ir kariuomenė žino tikrąją padėtį, kalbant apie saugumo situaciją ir grėsmes Švedijai“, – sakoma teisėjos Ulrikos Melin pranešime.

„Huawei“ išreiškė nusivylimą tokiu teismo sprendimu, tačiau nepaskelbė, ar ketina jį apskųsti.

„Mes, žinoma, norėtume pažymėti, jog nėra jokių įrodymų apie kokius nors „Huawei“ padarytus pažeidimus, kurie būtų naudojami pagrįsti tokį sprendimą – jis pagrįstas tik prielaidomis“, – naujienų agentūrai AFP teigė bendrovės viceprezidentas Vidurio, Rytų ir Šiaurės Europos regionui Kennethas Fredriksenas.

„Huawei“ dabar ketina išnagrinėti sprendimą ir „apsvarstyti, kokių veiksmų imsis, kad apsaugotų savo teises“, pridūrė K. Fredriksenas.

2020 metų vasarą Švedija tapo antrąja valstybe Europoje po JK, ir pirmąja ES, kuri griežtai uždraudė naudoti „Huawei“ įrangą beveik visoje tinklų infrastruktūroje, reikalingoje 5G ryšiui užtikrinti.

Pekinas perspėjo, kad PTS sprendimas gali turėti „pasekmių“ Švedijos įmonėms Kinijoje.

Minėtos pasekmės gali apimti ir panašias priemones Švedijos telekomunikacijų milžinės bei „Huawei“ konkurentės „Ericsson“ atžvilgiu.

„Mes ir toliau sieksime užmegzti konstruktyvius dialogus su Švedijos institucijomis, kad suprastume, ar galime rasti pragmatiškų būdų pasirūpinti saugumu ir tuo pat metu išlaikyti atvirą ir sąžiningą rinką, kokia visada buvo Švedijoje“, – pridūrė K. Fredriksenas.