Lisabona yra tarp keliolikos vietų, kurios neperėjo į paskutinį karantino švelninimo etapą, kuriuo jau džiaugėsi didžioji šalies dalis.

Kelionės tarp sostinės regiono ir likusios Portugalijos dalies buvo uždraustos nuo praėjusio savaitgalio, bandant sustabdyti infekcijos plitimą.

Pasak nacionalinio sveikatos instituto INSA, pirmą kartą Indijoje identifikuota „Delta“ atmaina tapo pagrindiniu štamu didžiojoje Lisabonos dalyje.

„Mes stengiamės sulėtinti jo plitimą į kitus šalies regionus, kad žmonės galėtų labiau apsisaugoti skiepydamiesi“, – pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė Marta Temido.

Ji pridūrė, kad gali prireikti daugiau apribojimų tuo metu, kai daugelis Europos šalių vasarai juos švelnina.

Praėjusią savaitę kasdien atvejų skaičiui ėmus augti 54 proc., Portugalija aplenkė Jungtinę Karalystę, kur infekcijų augimo greitis buvo didžiausias Europoje, rodo AFP duomenys iš nacionalinių valdžios institucijų.

Per septynias dienas naujų užsikrėtimų per dieną vidurkis pasiekė 1 100 atvejų, palyginti su 300 atvejų prieš šešias savaites.

„Mes matome eksponentinį augimą nuo gegužės mėnesio, – naujienų agentūrai AFP sakė Lisabonos universiteto epidemiologijos profesorius Manuelis Castro Gomesas. – Jis prasideda labai lėta augimo faze, kurios metu viskas atrodo kontroliuojama, o tada sprogsta“.

Beveik pusė iš 10 mln. gyventojų yra gavę vieną vakcinos dozę, o šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis yra visiškai paskiepyti.

Tačiau per mėnesį COVID-19 atvejų ligoninėje skaičius padvigubėjo iki 450 pacientų.

Prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa pirmadienį pažymėjo, kad dabartiniai hospitalizacijos skaičiai siekia tik trečdalį maksimalios sistemos apkrovos. Pasak jo, nebus jokio „grįžimo“ prie karantino.

Tačiau socialistų ministras pirmininkas Antonio Costa laikėsi atsargios pozicijos ir atsakė, kad „niekas negali garantuoti, kad mes negrįšime prie karantino“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)