Vadinamuoju Zano (Dzano) įstatymu, kurį šiuo metu svarsto Italijos parlamentas, siekiama bausti už LGBT ir neįgalių žmonių diskriminaciją ir smurto prieš juos kurstymą.

Kaip rašė „Corriere della Sera“, Vatikanas oficialiame laiške argumentuoja, kad šiuo įstatymo projektu pažeidžiamas Konkordatas – speciali Vatikano sutartis su Italija.

„Abiejų valstybių santykių istorijoje tai beprecedentis aktas; bent jau viešų precedentų nėra“, – pažymėjo dienraštis.

Pasak jo, popiežiaus Pranciškaus užsienio reikalų ministras de facto arkivyskupas Paulas Richardas Gallagheris laišką – note verbale – birželio 17-ąją pristatė į Italijos ambasadą Vatikane.

Laiške sakoma, kad Zano įstatymu būtų pažeistas Konkordatas, nes būtų apribota katalikų tikėjimo ir raiškos laisvė.

Taip būtų dėl to, kad katalikų mokykloms nebūtų taikoma jokia išimtis ir jos privalėtų dalyvauti naujoje nacionalinėje dienoje prieš homofobiją, lesbofobiją ir transfobiją.

Laiške taip pat reiškiamas susirūpinimas, kad katalikams ateityje gali grėsti teisiniai veiksmai už nuomonės prieš LGBTI teises reiškimą.

Laikraštis pažymi, kad net jei Vatikanas „niekada anksčiau“ nėra ėmęsis tokių veiksmų prieš Italijos įstatymų projektus, pagal Konkordatą jis turi tokią teisę.

Nei Vatikanas, nei Italijos užsienio reikalų ministerija neatsakė įprašymus pakomentuoti „Corriere della Sera“ straipsnį, paskelbtą keturios dienos prieš šiemetinį gėjų paradą Romoje.

Zano įstatymą žemieji parlamento rūmai priėmė lapkritį, bet galutinis jo patvirtinimas toli gražu nėra garantuotas, nes Senate jam griežtai priešinasi dešiniojo sparno partijos.