Kelionių pramonės pareigūnai planuoja trečiadienį Londone, Edinburge ir Belfaste surengti renginį, kuris atkreiptų dėmesį į apie 195 000 darbo vietų, anot pareigūnų, pakibusių ant plauko dėl užsienio kelionėms taikomų ribojimų. Tuo metu konsultantas iš vyriausybinės agentūros „Public Health England“ perspėjo, kad gali prireikti ir ketvirtojo nacionalinio karantino šiais metais, norint suvaldyti virusą.

Tokie nesuderinami prioritetai griauna tą politinį konsensusą, kuriuo džiaugėsi Borisas Johnsonas mėgindamas suvaldyti pandemiją, ir sutelkia dėmesį į pramonę, kurioje dirba 860 000 žmonių ir kurios veikla, įsigaliojus vyriausybės taisyklėms, buvo sustabdyta. Tokia situacija sustiprino premjero susipriešinimą su Parlamento nariais, vis labiau nerimaujančiais dėl ekonomikai daromos žalos.

„Jungtinės Karalystės aviacijos pramonė nukentėjo sunkiausiai Europoje, – sekmadienį sakė Brianas Sturttonas, profsąjungos „British Airline Pilots Association“ generalinis sekretorius. – Bejėgiai ministrai, regis, sąmoningai atakuoja aviaciją ir kankina visuomenę siųsdami prieštaringas žinutes dėl vasaros atostogų.“

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles keliautojai, atvykstantys į Jungtinę Karalystę, privalo saviizoliuotis, nebent jie atkeliauja iš vienuolikos vadinamųjų „žaliųjų“ jurisdikcijų, iš kurių nė viena nepatenka į pagrindinių turistų lankomų vietų sąrašą.

Pirmadienį verslo sekretorius Kwasis Kwartengas užsiminė, kad situacija vargu ar artimiausiu metu pasikeis. Kai jo buvo pasiteirauta apie laikraščio „The Times“ publikuotus duomenis, rodančius, kad tik kas dušimtam atvykstančiam keliautojui iš geltonojo šalių sąrašo nustatomas teigiamas testas, jis pareiškė, kad skaičiai „neatspindi viso paveikslo“.

Galutinis priemonių švelninimas

„Duomenys, kuriuos matome geltonajame šalių sąraše, teikia padrąsinimo, bet šiuo metu siekiame veikiau laikytis saugesnio požiūrio nei vėliau gailėtis“, – „Sky News“ sakė K. Kwartengas.

B. Johnsonas praėjusią savaitę paskelbė, kad visiškas dėl koronaviruso įvestų ribojimų panaikinimas Anglijoje, kuris turėjo įsigalioti birželio 21 dieną, atidedamas keturioms savaitėms, iki liepos 19 dienos, šalyje išaugus užsikrėtimo delta atmaina atvejų skaičiui. Kitą savaitę vyriausybė spręs, ar galima atšaukti ribojimus anksčiau naujojo termino, liepos 5 dieną.

Kaip „Sky News“ sakė K. Kwartegas, „mažai tikėtina“, kad taisyklės bus sušvelnintos anksčiau. Vėliau LBC radijui jis sakė: „mes esame labai susikoncentravę ties liepos 19-ąja.

Šios taisyklės yra atskirtos nuo tebegaliojančių nuostatų, reguliuojančių tarptautines keliones, o tai reiškia, kad atvykėliai iš daugumos šalių turi saviizoliuotis, taip pat atlikti keletą COVID-19 testų.

„Tvyro didžiulė sumaištis, nusivylimas, kone peraugantis į pyktį, – interviu Paryžiaus aviacijos forume pirmadienį sakė Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) vadovas Willie‘is Walshas. – Labai nuvilia tai, kad po tokios sėkmingos vakcinacijos kampanijos jie smarkiai sulėtino tempus, neleisdami žmonėms susigrąžinti laisvės ir galimybių keliauti.“

Kompromisai

Skrydžių į Jungtinę Karalystę ir iš jos apimtys nuo 2019 metų nukrito 73 proc., 860 000 kelionių ir turizmo sektorių darbuotojų buvo atleista arba išleista neapmokamų atostogų, rodo profsąjungos BALPA duomenys. Praėjusią savaitę Italija pranešė reikalausianti iš britų gyventojų penkias dienas saviizoliuotis atvykus į šalį, taip siekiant užkirsti kelią naujoms infekcijoms.

Europos vyriausybių pastangos suvaldyti koronaviruso krizę „yra apgailėtinas fiasko“, ir vis dar yra daug neaiškumo dėl viruso atmainų, pirmadienį per aviacijos forumą Paryžiuje kalbėjo „Wizz Air Holdings Plc.“ generalinis direktorius Jozsefas Varadis.

„Kol kas prieš akis tebematome amerikietiškus kalnelius, – sakė jis, turėdamas galvoje Jungtinės Karalystės neseniai priimtus radikalius sprendimus dėl Portugalijos. Po šešių-devynių mėnesių galbūt bus daugiau aiškumo, sakė jis.

Borisas Johnsonas

J. Varadis ir „Air France-KLM“ generalinis direktorius Benas Smithas, kalbėdami viešoje diskusijoje, pripažino, kad rezervacijų daugėja. Šiame kontekste B. Smithas išskyrė Graikiją, Italiją, Ispaniją, Portugaliją ir užjūrio teritorijas.

Britų vyriausybė sekmadienį užsiminė, kad ribojimai bus tęsiami, ir patarė britams atostogauti namuose. Pasak teisingumo sekretoriaus Roberto Bucklando, šiais metais „tikrai nebus normalių“ atostogų, nes koronaviruso atvejų skaičiai auga.

„Bus reikšmingų kompromisų, – per „Sky News“ laidą „Trevor Phillips“ kalbėjo R. Bucklandas. – Mes stengiamės atrasti tinkamą pusiausvyrą tarp natūralaus poreikio keliauti į užsienį kai kuriais atvejais ir būtinybės užtikrinti, kad darome visa, kas įmanoma, kad pažabotumėme ir sustabdytume naujų atmainų plitimą šalyje dėl neapdairumo.“

Vyriausybė laikysis šiuo metu galiojančių taisyklių iki liepos pabaigos, sekmadienio vakare pranešė „Telegraph“, cituodamas nenurodytus aukštesnio rango vyriausybės šaltinius, taip sužlugdydamas viltis dėl galimo priemonių sušvelninimo nuo liepos 5 dienos.

Sveikatos apsaugos institucijos atsargiai vertino pastangas sušvelninti taisykles. Calumas Semple‘as, britų vyriausybę konsultuojančios organizacijos „Scientific Advisory Group for Emergencies“ narys, perspėjo dėl ateityje laukiančios „gana liūdnos“ žiemos, nes „sugrįš kiti kvėpavimo takų virusai ir kirs mums ganėtinai skaudžiai“.

Perspėjimas

„Pastangos skirti papildomai laiko paskiepyti kuo daugiau žmonių, kiek įmanoma daugiau gyventojų paskiepyti dviem dozėmis teikia vilčių, kad ši banga nebus tokia pati kaip ankstesnės bangos, su kuriomis susidūrėme anksčiau šioje šalyje“, – per „Times Radio“ kalbėjo C. Semple‘as.

„Public Health England“ rekomenduoja Jungtinei Karalystei iš lėto atverti ekonomiką, suteikiant galimybę kuo daugiau žmonių pasiskiepyti dviem vakcinos dozėmis. Šiuo metu didėjantis atvejų skaičius kelia nerimą, sakė Susana Hopkins, sveikatos apsaugos institucijos pareigūnė, atsakinga už strategines priemones.

„Mums gali tekti įvesti naujus karantinus ateinančią žiemą“, jei ligoninės vėl taps perpildytos, per BBC laidą „Andrew Marr Show“ kalbėjo S. Hopkins. „Šią vasarą didžiąja dalimi turėtumėme atostogauti namie“, – pabrėžė ji.

Parlamento nariai konservatoriai kartu su kelionių pramone siekia išgebėti turizmo sektorių, kol dar ne vėlu – tai jau būtų antra prarasta vasara dėl koronaviruso. Liamas Foxas, buvęs konservatorių kabineto ministras, atsakingas už prekybos politiką, paragino vyriausybę rasti būdų keliauti be būtinybės izoliuotis tiems, kurie yra paskiepyti dviem vakcinos dozėmis.

„Pasaulis negali būti uždarytas, – sekmadienį „The Mail“ citavo L Foxo žodžius. – Anksčiau ar vėliau, mums teks išmokti gyventi su COVID-19, kaip kad išmokome sugyventi su kitomis virusinėmis ligomis.“

Be to, esama ženklų, jog kai kuriems leiboristų opozicijos veikėjams jau pabodo remti vyriausybę viruso politikos klausimu. Pasak Mančesterio mero Andy Burnham‘o, visuomenės kantrybė turi ribas.

„Aš nemanyčiau, kad turėtume šiuo metu prisiimti nebūtinų rizikų, bet tai neturi būti negrįžtamas procesas, apie kurį kalba ministras pirmininkas, – per „Marr“ programą kalbėjo A. Burnhamas. – Nemanyčiau, kad turėtume prašyti žmonių pristabdyti savo gyvenimus dar ilgesniam laikui.“