Suomių partija dar prieš dešimtmetį tapo įtakinga jėga Suomijos politikoje, tačiau 2017 metais prie jos vairo stojus J. Halla-aho partija savo nuosaikią euroskeptišką darbotvarkę pakeitė ultradešiniosios pakraipos nacionalistine kampanija.

Populistai užsitikrino rekordinę balsų dalį per 2019 metų visuotinius rinkimus, tačiau jų partija išliko opozicijoje ir toliau aktyviai kritikuoja premjerės Sannos Marin centro kairiąją koaliciją.

„Ketinu tęsti, ką dariau pastarąjį dešimtmetį – visomis įmanomomis pastangomis siekti Suomijos suomiams, dirbdamas parlamentaru ir Helsinkio tarybos nariu“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Per šį mėnesį vykusius savivaldos rinkimus J. Halla-aho asmeniškai surinko daugiau nei 18,5 tūkst. balsų – daugiau nei bet kuris kitas kandidatas. Vis tik jo partija sostinėje neužsitikrino pakankamos paramos, kad perimtų daugumą iš konservatorių.

Jam vadovaujant, Suomių partija ragino piliečius „balsuoti už šiokias tokias sienas“, taip pat įsipareigojo sumažinti šalyje priimamų prieglobsčio prašytojų skaičių iki „beveik nulio“.

Partijos nariai taip pat dažnai kritikuoja kitų politinių jėgų pastangas prisidėti prie kovos su visuotiniu atšilimu, vadindami jas „isterija dėl klimato“. Pastaruoju metu partija aršiai priešinosi Helsinkio įsipareigojimui mokėti įmokas į ES atsigavimo nuo koronaviruso pandemijos fondą.

J. Hallo-aho nepatikslino, kodėl nusprendė atsistatydinti, ir pareiškė priežastį atskleisiąs tik po dešimtmečio. Suomių žiniasklaida pranešė, kad jis svarstė tokį žingsnį pastaruosius metus, o anksčiau politikas yra sakęs, kad partijų lyderiai neturėtų per ilgai užsibūti valdžioje.

Jo įpėdinis bus išrinktas per rugpjūtį vyksiantį partijos suvažiavimą. J. Halla-aho pareiškė besitikįs kandidatų gretose matyti „tų, kas mano, kad dabartinė partijos linija yra teisinga, ir tų, kurie nori ją keisti“.

50 metų buvęs europarlamentaras, besidomintis astronomija ir šaudymu, studijavo rusų kalbą Helsinkio universitete, kur prieš pradėdamas politinę karjerą taip pat dėstė senąją bažnytinę slavų kalbą.

Nors J. Halla-aho žinomas kaip aštrių pasisakymų vengiantis politikas, nejaukiai besijaučiantis atsidūręs dėmesio centre, jo rašymo stilius yra labiau polemiškas – jis iš dalies išpopuliarėjo dėl savo nedviprasmiškos migracijos ir islamo rašytinės kritikos.

Aukščiausia Suomijos teismo institucija 2012 metais patvirtino jam paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį dėl etninės neapykantos kurstymo ir šventvagystės dėl 2008 metų paskelbto tinklaraštyje įrašo, kuriame jis pasmerkė islamą ir pareiškė, kad somaliečiai išlaikomi mokesčių mokėtojų pinigais.

J. Halla-aho savo kaltės nepripažino – jis teigė, kad jis tiesiog pateikė sarkastiškų pavyzdžių, norėdamas atkreipti dėmesį į „dvigubus standartus“ dėl to, ką leidžiama skelbti Suomijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)