„Teisingumo ministerija pradėjo tikrinti Baltarusijos žurnalistų asociacijos veiklą. Laiške, kuris buvo atsiųstas organizacijai pirmadienį, kalbama apie tūkstančių dokumentų, datuotų nuo 2018 metų sausio 1 dienos iki šio laikotarpio, perdavimą ne pelno organizacijų departamentui“, – sakoma pirmadienį BAŽ interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Pasak asociacijos, tarp dokumentų, kuriuos jai reikia perduoti Teisingumo ministerijai, yra „žurnalistų asociacijos narių sąrašai, prašymai priimti į BAŽ, rinkiminių organų posėdžių protokolai, visi per minėtą laikotarpį gauti ir išsiųsti laiškai, visi finansiniai dokumentai ir daug daugiau“.

„Pažymėtina, kad Teisingumo ministerijos prašymas datuotas birželio 9 diena, tačiau organizacija jį gavo tik šiandien. Ir šiandien buvo pasiūlyta pateikti dokumentus. Dabar Teisingumo ministerijos atstovas pranešė, kad BAŽ dokumentų laukiama iki trečiadienio ryto, birželio 23 dienos“, – nurodė asociacija.

BAŽ pranešime pabrėžiama, kad „visus 25 metus organizacija griežtai laikėsi įstatymų savo kasdieniniame darbe ir biure“, tvarkydama dokumentus.

„Tačiau pateikti didžiulį prašomų dokumentų kiekį per dvi dienas yra tiesiog nerealu. Jau vien dėl to, kad dalis dokumentų tebėra Tyrimų komitete, nes jie buvo paimti po kratos organizacijos biure vasario 16 dieną. Todėl BAŽ nedelsiant parašė skundą teisingumo ministrui, prašydama nustatyti protingą terminą dokumentams pateikti“, – sakoma pranešime.

Baltarusiją pastaruoju metu krėtė beprecedentės opozicijos demonstracijos, įsiplieskusios po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo pripažintas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Per šias beprecedentes demonstracijas Baltarusijoje tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti, keletas žuvo. Po kelių mėnesių protestai nuslopo, bet aktyvistams ir žurnalistams iki šiol skiriamos įkalinimo bausmės.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga paskelbė sankcijų Minsko režimo pareigūnams, įskaitant A. Lukašenką. Gegužę jo vyriausybei buvo paskelbta naujų sankcijų, kai vienas bendrovės „Ryanair“ keleivinis laineris, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minske ir buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė.

Didindami spaudimą Minskui, pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai patvirtino naujas sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams.

Pastaruoju metu Baltarusijos žurnalistų asociacija ne kartą pranešė apie žurnalistų teisių pažeidimus Baltarusijoje, protestavo prieš žiniasklaidos atstovų sulaikymą jiems atliekant savo tarnybinę pareigą.

Vasario mėnesį Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai surengė reidų BAŽ vadovų namuose ir biuruose, taip pat atliko kratas kitų žiniasklaidos darbuotojų ir žmogaus teisių aktyvistų namuose. Kratos vyko Minske ir visų šalies rajonų centruose. Remiantis Vidaus reikalų ministerijos informacija, kratos buvo atliktos Tyrimų komiteto pavedimu, pagal baudžiamąją bylą dėl įtariamo šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimo arba dalyvavimo tokiuose veiksmuose. Taip pat pranešta, kad kratos atliktos sulaukus tyrimo dėl fizinių ir juridinių asmenų, organizavusių ir finansavusių protestus, rezultatų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)