Pastarasis apšaudymas yra pernai kovą tarpininkaujant Turkijai ir Rusijai sudaryto paliaubų susitarimo naujausias pažeidimas.

Pirmadienį iš artilerijos pabūklų apšaudytos kelios vietovės šalia ugnies nutraukimo linijos. Per atsakomąją ugnį žuvo vienas sirų karys, nurodė SOHR.

Pasak organizacijos, per vieną incidentų Baros kaime nuo vyriausybės pajėgų ugnies žuvo dvi moterys.

Ihsemo kaime artilerijos sviediniui pataikius į policijos nuovadą, žuvo vienas policininkas ir keturi ginkluotų grupių, kovojančių su prezidento Basharo al Assado vyriausybe bei jos sąjungininkais, nariai.

Dar 13 žmonių buvo sužeisti, nurodė SOHR.

Abi vietoves kontroliuoja džihadistų aljansas „Hayat Tahrir al Sham“, vadovaujamas buvusios „al Qaeda“ atšakos Sirijoje narių.

Ten veikia ir dar kelios mažesnės sukilėlių grupuotės, sakė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Su Turkija besiribojantis šiaurės vakarinis Idlibo regionas, kuriame gyvena daugiau kaip milijonas žmonių, yra paskutinė teritorija Sirijoje, kontroliuojama sukilėlių ar džihadistų grupuočių.

Rusijos ir Irano palaikomas B. al Assado režimas surengė intensyvią aviacijos smūgių ir artilerijos apšaudymų kampaniją, siekdamas perimti šio regiono kontrolę.

Prieš 15 mėnesių buvo sudarytas paliaubų susitarimas, pasiektas tarpininkaujant Maskvai ir pagrindinei sukilėlių rėmėjai Ankarai.

Neskaitant pavienių pažeidimų, ugnies nutraukimo režimo nuo to laiko iš esmės buvo laikomasi. Tačiau pastarosiomis savaitėmis regione suintensyvėjo smurtas, Damasko režimo pajėgoms surengtus virtinę atakų.

„Tai beprecedentė eskalacija nuo paliaubų pradžios“, – sakė SOHR vadovas.

Birželio 10 dieną per režimo pajėgų artilerijos smūgius Idlibe žuvo 12 žmonių.