Premjeras 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku prasidėsiančioje kalboje svarbiems regiono veikėjams turi išdėstyti savo gaires Katalonijai.

Nekantriai laukiama kalba „Susijungimas: planas visos Ispanijos ateičiai“ bus sakoma prestižiniame operos teatras „Liceu“ Barselonos širdyje ir, kaip atrodo, yra paskutinis žingsnis prieš oficialų vyriausybės pranešimą apie prieštaringai vertinamas malones katalonų separatistams.

Jei nebus paskutinės minutės netikėtumų, P. Sanchezo vyriausybė malones patvirtins antradienį, sekmadienį rašė populiariausias ispanų dienraštis „El Pais“.

Socialistų premjeras birželio 30-ąją šį žingsnį gins šalies parlamente.

Pastarosiomis savaitėmis P. Sanchezas siekė telkti paramą malonėms ir įrodinėjo, kad tai labai svarbu norint išeiti iš politinės aklavietės dėl Katalonijos separatistų kampanijos.

Katalonijos klausimas Ispanijos politikoje dominuoja nuo 2017-ųjų, kai šis turtingas šiaurės rytų regionas surengė uždraustą ir policijos smurto temdytą referendumą dėl nepriklausomybės.

Po referendumo buvo paskelbta neilgai gyvavusi nepriklausomybės deklaracija ir kilo viena didžiausių Ispanijos politinių krizių nuo demokratijos atkūrimo 1975-aisiais.