B. Johnsonas pirmadienį paskelbė, kad visiškas dėl koronaviruso įvestų ribojimų panaikinimas Anglijoje, planuotas birželio 21 dieną, atidedamas keturioms savaitėms, išaugus užsikrėtimo delta atmaina atvejų skaičiui. Tokiu sprendimu siekiama, kad daugiau žmonių galėtų pasiskiepyti antrąja vakcinos doze. Dėl šio ribojimų panaikinimo atidėjimo trečiadienį balsuota parlamente.

Toks sprendimas pakurstė priešišką reakciją iš parlamento torių narių, kurie karantino pabaigą pakrikštijo Anglijos „laisvės diena“. Nemaža dalis torių atmetė siūlymą pratęsti karantiną, nors „daug daugiau“ narių, privačiuose pokalbiuose sutinkantys su maištininkais, galiausiai per balsavimą susivienijo su vyriausybe, sakė vienas parlamentaras.

Pasak vieno vyriausybės pareigūno, tarp parlamentarų yra nemažai irzulio, ir panašu, kad tai paskutinis kartas, kai B. Johnsonui pavyks surengti tokį balsavimą savo partijoje. Balsavimas vyko tuo metu, kai „iki savaitės pabaigos“ Anglijoje registruotis skiepui galės visi vyresni nei 18 metų gyventojai.

Laužydamas kolektyvinės atsakomybės už vyriausybės politiką tradiciją, ministrų kabineto narys Jacobas Rees-Moggas išsakė savo susierzinimą dėl B. Johnsono politikos, kuria siekiama apsaugoti valstybinę Nacionalinę sveikatos tarnybą (NST) nuo perkrovimo.

„Pagaliau NST turi tarnauti britų žmonėms, o ne britų žmonės – NST, ir dėl to mums gali prireikti skirti daugiau lėšų ligoninėms, bet jūs negalite valdyti visuomenės tik tam, kad sustabdytumėte ligonių perpildymą“, – trečiadienį savo „ConservativeHome“ tinklalaidėje sakė J. Rees-Moggas.

Jo kolegė, kabineto narė, Liz Truss atmetė jo tokį kreipimąsi, tvirtindama per „Sky News“ kad „situacija yra laisvesnė nei prieš kelis mėnesius, bet mums būtina išlaikyti ramybę, norint sumažinti užsikrėtimų atvejų lygį“.

Buvo mažai tikėtina, kad B. Johnsonas pralaimės balsavimą dėl vyriausybės pandeminių įgaliojimų pratęsimo po birželio 30 dienos, atsižvelgus į tai, kad opozicinė leiboristų partija pareiškė palaikysianti tokią priemonę.

Premjero problema ta, kad pasikliaudamas kitų partijų parlamentarų balsais, kad laimėtų svarbų balsavimą, jis rizikuoja pakenkti savo autoritetui, ir būtent todėl daug dėmesio skiriama tam, kiek yra maištaujančių torių parlamentarų.

Leiboristų pozicija nuvylė kai kuriuos torius, skeptiškai nusiteikusius karantinų atžvilgiu. Pasak buvusio torių vyriausiojo botago Marko Harperio, partija faktiškai suteikia vyriausybei „veiksmų laisvę“ elgtis kaip tinkamai.

Leiboristai nepalaiko visų vyriausybės pozicijų. Partija ragina JK Iždo kanclerį Rishį Sunaką pratęsti paramą darbuotojams ir verslovėms, kuri kompensuotų ribojimų atšaukimo atidėjimą.

Tarp labiausiai nukentėjusiųjų – naktiniai klubai, kurie jau uždaryti penkiolika mėnesių ir dabar turi atidėti planuotą atvėrimą. Toliau bus ribojamas didelių renginių dalyvių skaičius, – nors vyriausybė yra numačiusi tam tikrų išimčių, – o pratęsus fizinio atstumo laikymosi taisykles daugeliui apgyvendinimo ir pramogų verslų, kuriems leidžiama atnaujinti veiklą, bus sudėtinga dirbti pelningai.

Dabartinėmis sąlygomis pagrindinė vyriausybės užimtumo paramos programa galioja iki rugsėjo pabaigos, pagal kurią nemokamų atostogų išleisti darbuotojai gauna 80 proc. savo algos. Bet nuo liepos darbdaviai turės prisidėti 10 proc. nuo algos, net jeigu jie vis dar bus priverstinai uždaryti.

Viešbučių ir pramogų verslai, kuriems nereikėjo mokėti verslo mokesčių per pandemiją, jau nuo liepos turės sumokėti trečdalį jiems priklausančių mokesčių. Bet draudimą iškraustyti komercinės paskirties pastatų nuomininkus, kurio galiojimas turėjo baigtis mėnesio pabaigoje, planuojama pratęsti iki 2022 metų, trečiadienį skelbė „The Daily Telegraph“, neminėdamas šaltinių.

Maištininkai supranta, kad leiboristų parama suteikia B. Johnsonui „neginčijamą“ galią sulaukti pritarimo parlamente, interviu sakė torių parlamentaras Steve‘as Bakeris. Bet tai nesutrukdė jiems pareikšti savo nuomonę.

„Čia svarbiausias klausimas – ką mes prarasime, – sakė jis. – Kai visi nukentėję verslai sužlugs, tapsime tuščiavidurė, vaiduokliška šalis.“