Rusijos gynybos ministerijos 48-asis centrinis tyrimų institutas, bendradarbiaudamas su Maskvoje veikiančiu valstybiniu Gamalėjo tyrimų institutu, praeitais metais kartu kūrė ir bandė vakciną „Sputnik V“. Rusija, kuriai metami kaltinimai skubinant tyrimus su žmonėmis, tvirtina, kad jai pavyko pagaminti pirmąją adenovirusinę vektorinio tipo vakciną, patvirtintą visame pasaulyje.

Cituodamas neįvardytą gynybos ministerijos šaltinį ir 48-ojo centrinio tyrimų instituto direktorių, RBC rašo, kad „šiuo metu vyksta darbai“ kuriant naują vakciną kramtosiomis gumos ir pastilių pavidalu, ji būtų įsisavinama per burnos gleivinę.

„Po testavimo vakcina bus įtraukta į įvairias gydymo ir prevencijos programas“, – teigia šaltinis.

48-ajam centriniam tyrimų institutui vadovaujantis pulkininkas Sergejus Borisevičius patvirtino, kad kuriama nauja vakcina, tačiau nepatikslino, kuriame proceso etape šiuo metu yra ekspertai.

Iš viso Rusija yra užregistravusi keturias vakcinas nuo koronaviruso, dėl „Sputnik V“ pardavimo ar dalijimosi gamybos technologija pavyko susitarti su beveik septyniasdešimt valstybių.

Aktyvios Maskvos pastangos reklamuoti savą dviejų dozių vakciną rinkoje kritikų vertinamos skeptiškai – kaip bandymas vakciną naudoti kaip minkštosios galios instrumentą.

Jungtinės Valstijos praeitą vasarą 48-ąjį centrinį tyrimų institutą ir jo infrastruktūrą kartu su dar dviem Rusijos karinėmis ir civilinėmis institucijomis dėl įsitraukimo vystant cheminius ir biologinius ginklus įtraukė į juodąjį sąrašą.

Licencijavo ribojimai JAV bendrovėms, skirti atgrasyti nuo reikalų su juodajame sąraše esančiais juridiniais asmenimis, laikomi ne tokie griežti kaip sankcijos.

Europos Sąjunga atideda rusiškos vakcinos nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ patvirtinimą, nes iki nustatyto termino – birželio 10 dienos – nepateikė trūkstamų duomenų, pranešė naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi dviem informuotais šaltiniais.

Šis sprendimas mažina tikimybę, kad rusiškas preparatas bus įtrauktas į ES vakcinavimo kampaniją.

Vienas šaltinių, Vokietijos vyriausybės pareigūnas, sakė, kad nepateikus būtinų vakcinos klinikinių bandymų duomenų Europos vaistų agentūrai (EVA), šio preparato patvirtinimas bus atidėtas bent iki rugsėjo.

„Sputnik V“ patvirtinimas bus atidėtas veikiausiai iki rugsėjo, o gal net metų galo“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Anksčiau planuota, kad EVA baigs „Sputnik V“ peržiūrą ir paskelbs savo sprendimą dėl šio preparato patvirtinimo gegužę ar birželį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)