Prancūzijos kariuomenė šio mėnesio pradžioje sustabdė biudžetinę paramą ir karinį bendradarbiavimą su CAR, apkaltindama šios vyriausybę „bendrininkavimu“ antiprancūziškos dezinformacijos kampanijoje, kurią remia Rusija.

CAR tapo pagrindine ginčų vieta dėl to, kokį vaidmenį čia vaidina „Wagner“ samdinių grupė, kuriai, kaip manoma, vadovauja neaiškios reputacijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas, artimas prezidento Vladimiro Putino patikėtinis.

„Centrinės Afrikos Respublikoje egzistuoja tam tikra valdžios užgrobimo forma, ir ypač karinės galios, ir tą daro Rusijos samdiniai“, - BFM TV sakė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas.
Jo teigimu, iš Rusijos atsiųsti žmonės supa CAR prezidentą Faustiną Archange‘ą Touaderą ir išnaudoja šalies turtus – žaliavas ir naudingąsias iškasenas.

CAR, viena skurdžiausiai gyvenančių pasaulio valstybių, pasižymi nestabilumu nuo pat 1960 metų, kai tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos.

2013 metais Prancūzija pradėjo trejų metų karinę operaciją, kad sustabdytų fanatikų smurtą, kai tuometinį prezidentą Francoisą Bozize'ą nuvertė daugiausia musulmonų sukilėlių grupuotės.

Glaudesni CAR santykiai su Maskva prasidėjo 2018 metais, kai Rusija pasiuntė „instruktorius“ padėti apmokyti jos ginkluotąsias pajėgas ir ėmė tiekti ginklus, gavusi JT ginklų embargo išimtį.

Pernai gruodį pagal dvišalį bendradarbiavimo susitarimą Kremlius išsiuntė kelis šimtus darbuotojų padėti F. A. Touaderai, kuriam grėsė sukilėlių puolimas.

Rusai taip pat teikia asmeninę prezidento apsaugą, o jo įtakingas patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valerijus Zacharovas yra rusas.

2018 metų liepą trys Rusijos žurnalistai, tyrinėję „Wagner“ operacijas CAR - Orhanas Džemalas, Aleksandras Rastorgujevas ir Kirilas Radčenka - buvo nužudyti iš pasalų.

Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis finansavo jų tyrimo projektą ir jų nužudymą susiejo su J. Prigožinu.

Tačiau Rusijos tyrėjai paneigė šią versiją ir aiškino, kad žurnalistai žuvo per apiplėšimą.

ES ir JAV sankcijomis baudžiamas J. Prigožinas atmeta kaltinimus ryšiais su „Wagneriu“ ir neigia bet kokį vaidmenį Afrikos konfliktuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)