Rusijos aneksuoto Krymo tarnybos ketvirtadienį paskelbė regioninę nepaprastąją padėtį. Taip nutiko po to, kai smarkios liūtys kai kuriose rytinėse pusiasalio dalyse, įskaitant ir Kerčės miestą, sukėlė potvynius, skelbia „Reuters“.

Potvyniai pakenkė beveik 300 namų ir miesto ligoninei, informuoja Nenumatytų situacijų ministerija.

Kai kuriose miesto vietose vanduo užliejo visas gatves. Internete paskelbtame vaizdo įraše užfiksuota, kaip priešgaisrinės tarnybos automobilis per užlietą vietovę bando važiuoti panirusio keleivinio autobuso link. Kai kuriuos automobilius beveik visiškai užliejo vanduo.

„Jei kalbėtume apie materialią žalą, situacija yra rimta. Tačiau dabar sudarytos komisijos, jau paskelbta regioninė nepaprastoji padėtis“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Kremliui lojalų Krymo lyderį Sergejų Aksionovą.

Rusija Ukrainai priklausantį Krymą aneksavo 2014-aisiais. Kijevas siekia pusiasalį susigrąžinti.

Dėl potvynio ir iš krantų išsiliejusios Vodopadnaja upės uždarytas įvažiavimas į Jaltą, teigia miesto merė Janina Pavlenko. Skelbiama, kad mieste paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Šiuo metu uždaryti visi įvažiavimai į miestą, nes nekontroliuojamas vandens srautas plauna ir neša tiek automobilius, tiek žmones. Ačiū Dievui, kol kas apsieiname be aukų. Prašau visų likti namuose, neiti į gatves... Nežinome, kaip situacija keisis artimiausiomis valandomis, belieka tikėtis geriausio“, – sako merė.

Merė paprašė visų verslų ir bendrovių išsiųsti darbuotojus namo. Mieste organizuojami gyventojų evakuacijos punktai.

Jaltoje Vodopadnaja upė patvino po to, kai mieste per šešias valandas iškrito mėnesinė kritulių norma, paaiškina J. Pavlenko.

Jaltoje užpiltos visos gatvės, apsemti keli daugiabučiai, taip pat „Krymenergo“ paslaugų zona, o tai reiškia, kad žmonės gali likti be elektros. Ligoninės ir kiti socialinės paskirties objektai, laimei, nenukentėjo. Prie Jaltos esančiame Foroso miestelyje nutrauktas geriamo vandens tiekimas.

„Gerbiami Jaltos gyventojai ir miesto svečiai!!! Jeigu tik įmanoma, pasilikite namuose!!!“, – feisbuke rašo merė.

Dėmesį patraukė Aksionovą lydėję trys mįslingi plaukikai

Aneksuoto Krymo valdytojas socialiniuose tinkluose sukėlė šaršalą, kai paaiškėjo, kad prie jo ekspedicijos apžiūrint ir įvertinant didžiulius regiono potvynius prisijungė paslaptingų plaukikų trijulė.

Vaizdo įraše, kurį paskelbė naujienų kanalas „Krym 24“, matyti, kaip Krymo lyderis S. Aksionovas per potvynio užlietą Kerčės miestą plaukia valtimi, o už jo netoliese plaukioja trys vyriškiai.


Socialiniuose tinkluose pasirodė pastebėjimų, kad šie vyrai atrodė tarsi S. Aksionovo asmens sargybiniai, taip pat buvo juokaujama, jog ši scena atrodo tarsi „realybėje susiklostęs memas“ ir kad į Kerčę sugrįžo delfinai.

Tačiau, panašu, niekam nepavyko pateikti aiškaus atsakymo, kas yra šie plaukimo kostiumus vilkintys vyrai ir kodėl jie plaukė paskui Krymo lyderio valtį.

Nenumatytų situacijų ministerija portalui RBK sakė, kad šie žmonės yra tiesiog paprasti civiliai, panorėję paplaukioti.

„Tai buvo civiliai, šioje sudėtingoje situacijoje priėmę keistą sprendimą. Jie apsivilko plaukimo kostiumus ir negalėjo sugalvoti nieko gudresnio kaip plaukti paskui S. Aksionovo valtį“, – tvirtino ministerijos spaudos tarnyba.

Ministerija taip pat teigė, kad plaukikams neprireikė jokios pagalbos nei iš Krymo valdytojų, nei iš kitų valtyje buvusių žmonių, jie sugrįžo į krantą „laimingi ir patenkinti“.

Tačiau tiek žiniasklaidos pranešimuose, tiek paties S. Aksionovo nurodoma, kad plaukikai yra saugumo pareigūnai, lydintys potvynio padarinius vertinantį Krymo valdytoją.

„Noriu padėkoti Nenumatytų situacijų ministerijos darbuotojams, jie neabejotinai palydi visus be išimties“, – po savo ekspedicijos žurnalistams sakė S. Aksionovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (592)