Tai buvo pirmoji Kim Jong Uno reakcija į neseniai įvykusią J. Bideno administracijos Šiaurės Korėjos strategijos peržiūrą, kurioje žadamas „praktiškas, kalibruotas priėjimas“ – įskaitant diplomatines pastangas – siekiant įtikinti Pchenjaną atsisakyti branduolinės ir raketų programos.

Po J. Bideno išrinkimo abi šalys kol kas laikosi laukimo strategijos ir nekartoja Donaldo Trumpo prezidentavimui būdingo diplomatinio „pasivažinėjimo amerikietiškais kalneliais“, kai buvo surengti trys istoriniai aukščiausiojo lygio susitikimai su Kim Jong Unu, tačiau nebuvo susitarta dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo išardymo.

Pchenjanas jau apkaltino J. Bideną vykdant „priešišką politiką“ ir sakydamas, kad yra „didelė klaida“, kai demokratų veteranas sako, kad susitvarkys su Šiaurės Korėjos branduolinės programos keliama grėsme „per diplomatiją ir griežtą atgrasymą“.

Praėjusį mėnesį Vašingtone susitikęs su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu J. Bidenas sakė, kad „nesusitiks“ su Kim Jong Unu be konkretaus derybų plano dėl Pchenjano branduolinio arsenalo.

Jis taip pat aiškiai kritikavo draugiškus D.Trumpo santykius su Kim Jong Unu sakydamas, kad „nepadarys to, kas buvo padaryta netolimoje praeityje. Aš jam nesuteiksiu to, ko jis siekia – tarptautinio pripažinimo“.

Baltieji rūmai sako, kad dabar laikosi „kalibruoto praktinio požiūrio“ – diplomatiniu žargonu sakant, realistiškai kuklaus ir nešališko.

Šiaurės Korėja nuo 2006 metų atliko šešis atominės bombos bandymus. Už draudžiamo ginklų programas jai taikomos tarptautinės sankcijos.

Tačiau Šiaurės Korėja dabar gali sutikti „laipsniškai mažinti savo branduolinį arsenalą ir įšaldyti branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą“, – sakė Sejongo instituto Šiaurės Korėjos tyrimų direktorius Cheongas Seong-changas.

Balandžio mėnesį paskelbtoje JAV žvalgybos ekspertų ataskaitoje teigiama, kad Šiaurės Korėja šiais metais gali atnaujinti branduolinius bandymus, kad priverstų J. Bideno administraciją grįžti prie derybų stalo.

Kim Jong Unas „gali imtis įvairių agresyvių ir potencialiai destabilizuojančių veiksmų siekiant pakeisti regioninę saugumo aplinką bei įvaryti pleištus tarp JAV ir jos sąjungininkių – iki branduolinių ginklų ir tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) bandymų atnaujinimo imtinai“, informuoja Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)