Nuo metų pradžios šalyje nužudyti jau trys žurnalistai, dar du jų kolegos dingo.

Pietinės Oachakos valstijos prokuratūra informavo, kad G. Sanchezas Cabrera buvo nušautas, kai su kitu asmeniu važiavo motociklu kaimo keliu. Apie kartu su žurnalistu važiavusio žmogaus būklę informacijos kol kas neturima. Užpuolimas buvo įvykdytas Oachakos sąsmaukos regione.

Gerai informuotas šaltinis sakė, kad pernai G. Sanchezas Cabrera buvo pašautas prie savo namų ir kreipėsi dėl apsaugos pagal federalinę programą. Užpultiems ar grasinimų sulaukusiems žurnalistams pagal šią programą kartais parūpinama stebėjimo kamerų ar suteikiama policijos apsauga.

Anot šaltinio, G. Sanchezas Cabrera techniškai buvo įtrauktas į šią programą, tačiau dar nebuvo saugomas.

Komiteto žurnalistams ginti (CPJ) atstovas Meksikai Janas-Albertas Hootsenas (Janas Albertas Hotsenas) sakė, kad G. Sanchezo Cabreros atvejis rodo, jog nepaisant Meksikos vyriausybės pažadų užkirsti kelią tokioms žmogžudystėms, „niekas nepasikeitė“.

Žiniasklaidos organizacijos nurodo, kad pernai Meksikoje buvo nužudyti devyni žurnalistai. Šalis laikoma trečia pavojingiausia valstybe žiniasklaidos darbuotojams po karo krečiamų Afganistano ir Sirijos.

“Vyriausybė akivaizdžiai aplaidžiai vykdo savo pareigas“, – sakė CPJ atstovas.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) pareikalavo „nuodugniai ištirti grasinimus ir atakas, apie kuriuos anksčiau pranešė G. Sanchezas Cabrera ir kurie buvo susiję su jo, kaip žurnalisto, darbu“.

„Apgailestaujame, kad apsaugos mechanizmas... nepasiekė jo laiku“, – pridūrė RSF.

Ketvirtadienį Meksiko valstijos prokuratūra informavo, kad trečiadienį vakare į vakarus nuo sostinės esančiame Metepeke buvo nužudytas žurnalistas Enrique Garcia (Enrikė Garsija).

E. Garcia dirbo žurnalistu, tačiau nužudymo vakarą jis teikė pavėžėjimo paslaugas, užsakomas per mobilią programėlę.

Prokuratūra nurodė, kad E. Garcia galėjo būti nužudytas per apiplėšimą.

Šįmet smurto krečiamoje šiaurinėje Sonoros valstijoje dingo mažiausiai du žurnalistai. Gegužę šioje valstijoje buvo pagrobtas ir nužudytas vietos naujienų portalo „Noticias Xonoidag“ žurnalistas Benjaminas Moralesas Hernandezas (Benchaminas Moralesas Hernandesas).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)