Bylą tiriantis teisėjas mano, kad Anna Gimeno Zimmermann ir jos šešerių metukų sesuo Olivia buvo nužudytos jų tėvo Tomaso siekiant sukelti „didžiausią įmanomą skausmą“ jų motinai, rašo BBC.

Olivios palaikai jūroje rasti birželio 10 d., jie buvo sudėti į krepšį, pritvirtintą prie laivo inkaro. Ispanijos ministras pirmininkas Petro Sanchesas sako, kad visą šalį dėl šio protu nesuvokiamo nusikaltimo ištiko šokas.

Dėl smurto artimoje aplinkoje visoje šalyje kilo protestų banga, šimtai žmonių – ypač moterų ir vaikų – išėjo į gatves nešini lėlėmis ir minkštais žaislais, taip norėdami pagerbti nužudytas mergaites. Penktadienį akcijoje dalyvavo per tūkstantį žmonių. Viena maža mergaitė laikė plakatą su užrašu „Liaukitės mus žudę“, rašė Ispanijos dienraštis „El Pais“.

Anna ir Olivia dingo balandžio 27 dieną po popietės, praleistos su tėvu. Jis taip pat dingęs be žinios, Ispanijos civilinė gvardija jį laiko mirusiu.

Devynių puslapių ataskaitoje, kurią birželio 12 d. paviešino bylą tiriantis teisėjas, pateikiama daug detalių, jas viešina ir Ispanijos spauda. Remiantis policijos tyrimu, joje teigiama, kad 37 metų T. Gimeno tiesiogiai susijęs su dukrų mirtimi.

T. Gimeno ir Beatriz Zimmermann susitikinėjo nuo paauglystės. Pora išsiskyrė praeitais metais per koronaviruso pandemiją. Nuo tada, kaip teigiama teismo dokumentuose, vyras nepagarbiai bendravo su buvusia mylimąja, negailėjo kritikos už pastangas kurti naują gyvenimą. Olivios ir Annos mama turėjo naują mylimąjį – belgų kilmės šešiasdešimtmetį.

Be to, ji pakeitė ir gyvenamąją vietą – persikėlė į savo šeimos namus Radazule, už kelių kilometrų nuo Tenerifės Santa Kruso. Moters kaimynas pasakoja, kad paskutinį kartą ją matė likus savaitei iki mergaičių dingimo: „Mačiau ją laimingą. Kupiną vilties. Sakė esanti labai laiminga, kad sugrįžo į savo namus“.

Kaimyno teigimu, T. Gimeno „greičiausiai nužudė savo mergaites“ – tai buvo „iš anksto planuojamas ir apgalvotas nusikaltimas“. Juk jis tėvų namuose paliko savo šunį, visas banko korteles su PIN kodais ir automobilio raktelius, pažymi kaimynas.

Dingimo dieną T. Gimeno savo buvusiai merginai pareiškė norintis praleisti popietę su dukromis, taigi sutarė jas pasiimti penktą valandą vakaro. Tą valandą Anną pasiėmė iš namų, o Olivią – iš vokiečių kalbos mokyklos stovyklos. T. Gimeno paslėpė savo „Alfa Romeo“ automobilį, o tai leidžia daryti išvadą, kad jis ne improvizavo, o vykdė kruopščiai sudėliotą planą.

Mokyklos centro direktorei, su kuria jis buvo užmezgęs santykius, įteikė penalą, apvyniotą lipnia juosta, ir nurodė jo neatidaryti iki vienuoliktos valandos vakaro, o tada jam paskambinti. Tada pasiėmė dukras ir išvažiavo. Moteris gautas instrukcijas ignoravo ir maždaug pusę šešių vakaro penalą atidarė. Ten rado 6200 eurų ir atsisveikinimo laišką.


Teismo dokumentuose nurodoma, kad T. Gimeno dukras nužudė savo namuose tą pačią dieną, kai buvo pranešta apie jų dingimą. Teigiama, kad įtariamas žudikas dukrų kūnus nuvežė į uostą ir savo laivu išplaukė į jūrą Tenerifės pakrantėje. Maždaug pusę trijų nakties jis krepšius su vaikų kūnais išmetė per bortą, prie abiejų pritvirtino sunkių daiktų, kad neiškiltų į paviršių.

Jis „norėjo, kad niekas nežinotų, kas nutiko, todėl dukrų palaikus ir išmetė ten, kur tikėjosi, kad niekas jų neras“, teigiama ataskaitoje.

„Ir viskas buvo padaryta savo buvusiai gyvenimo draugei ir artimiesiems pranešus, kad jis iškeliauja su Olivia ir Anna, ir kad jie daugiau jų niekada nebepamatys“, skelbia dokumentas.

Kitą popietę jūroje aptiktas dreifuojantis jo laivas. Vandenyje plūduriavo ir mažosios Annos automobilinė kėdutė.

Po 44 dienų kilometro gylyje aptiktas sportinis krepšys su Olivios palaikais. Šalia rastas dar vienas krepšys buvo tuščias.

Birželio 13 d. mergaičių mama paskelbė viešą laišką, rašo BBC.

B. Zimmermann parašė, kad „tai pats žiauriausias nusikaltimas, kokį tik gali įvykdyti žmogus – nužudyti nekaltus savo vaikus. Kai man pranešė tą žinią, dužo visas pasaulis. Kad ir kaip sunku bebūtų, žinodama, kas nutiko, galiu bent jau išgedėti šį praradimą. Labai skaudu, kad negalėjau išgelbėti savo mažylių. O kad būčiau galėjusi būti su jomis ir laikyti už rankų, o kad būtume galėjusios numirti visos... Bet taip nenutiko, nes Tomo tikslas buvo priversti mane kentėti visą gyvenimą bergždžiai jų ieškant“.

Tenerifės Santa Kruso miestas, sukrėstas šiurpaus nusikaltimo, ieško atsakymo į klausimą, kas buvo tas Tomas Gimeno. Vienas jį pažinojęs asmuo, nepanoręs pateikti savo vardo, teigia, kad Tomas „mėgdavo pasirodyti“.


Mėgo žaisti stalo tenisą, dievino greitus automobilius, o į kiekvieną juokelį anksčiau ar vėliau sureaguodavo žiauriu pokštu: „Jis buvo labai geras vairuotojas, lėkdavo iki 260 ar 300 kilometrų per valandą greičiu. Nesustodavo, kol kas nors nepradėdavo sakyti „Viešpatie, susimildamas stabdyk“.

T. Gimeno kilęs iš pasiturinčios Tenerifės Santa Kruso šeimos, visą gyvenimą dirbo tėvo versle. Jo tėvas, kuris taip pat vardu Tomas Gimeno, irgi dievina greitus automobilius, kadaise dalyvaudavo raliuose. Jam priklauso dideli dirbamos žemės plotai ir golfo klubas.

Kaip nurodoma teismo dokumentuose, pusę vienuolikos vakaro po pokalbio su buvusia gyvenimo drauge T. Gimeno dar buvo laive, dabar jau be inkaro. Vaikų palaikai jau buvo išmesti į jūrą. Išsikrovė jo mobilusis telefonas, tad grįžo į uostą pasiimti kroviklio.

Penkiolika minučių po vienuoliktos vakaro vyro laivą sustabdė Civilinė gvardija, pareigūnai nurodė nedelsiant apleisti uostą, nes jis pažeidė vietos komendanto valandą. Už šį pažeidimą jam skirta bauda. T. Gimeno paaiškino, kad ketina eiti namo, tačiau netrukus persigalvojo ir pareiškė, kad nakvosiantis savo laive.

Patrulių laivas nuplaukė į šiaurę ir sugrįžo tik pusę trijų nakties. Grįžę pareigūnai laivo neberado.

T. Gimeno uosto apsauginio paprašė mobilaus kroviklio, tačiau pastarojo turimas netiko jo telefonui. Tada jis sėdo į savo „Audi A3“ ir nuvažiavo į degalinę, kur nusipirko reikiamą, taip pat pakelį cigarečių ir butelį vandens. Telefoną jis pasikrovė apsauginio patalpoje, pasiteiravo, gal pastarasis žino, kur nuplaukė Civilinės gvardijos patruliai. Maždaug pusę pirmos nakties jis vėl išplaukė į jūrą. Nuo tada jo niekas daugiau nebematė.

Jo mobilusis vėl veikė 41 minutė po vidurnakčio. Pusę dviejų nakties jis dar kalbėjosi su B. Zimmermann, jie aptarė savo santykius. Vyras tvirtino, kad išvyksta labai toli, ir kad ji daugiau niekada nebepamatys savo dukterų. Vienuolika minučių po antros nakties Tomas paskambino savo merginai ir su ja atsisveikino visiems laikams, nurodoma teismo dokumentuose.

Savo tėvui jis kalbėjo, kad „labai atsiprašo, tačiau turėjo tai padaryti“. Draugams prieš tai išdalino kai kuriuos savo daiktus, pavyzdžiui, padovanojo savo motociklą ir laivą. Kitiems tiesiog parašė žinučių: „Man viskas bus gerai, man dabar bus geriau“.

Balandžio 28 dieną pusę šešių vakaro – lygiai po paros, kai T. Gimeno pasiėmė dukras – rastas dreifuojantis jo laivas. Šalia plūduriavo mažosios automobilinė kėdutė. Praėjus 44 dienoms, kai klausimų vis dar daugiau nei atsakymų, jūroje aptiktas krepšys su Olivios kūnu. Šalia buvo ir antras krepšys, bet tuščias.

Išanalizavęs bylos faktus, paskirtasis teisėjas nusprendė ją perduoti smurto dėl lyties bylas nagrinėjančiam Tenerifės Santa Kruso teismui. O kol kas „Angeles Alvarino“ paieškų laivas vis dar šukuoja jūros dugną, ieškodamas Annos, ir galimai T. Gimeno, palaikų.

Sąskaitas suvedinėja žiauriausiu būdu

Žinia, kad paieškų tarnyboms pavyko rasti šešerių metų Olivios – vienos iš dviejų mažamečių, pagrobtų Tenerifėje – palaikus, pačiu žiauriausiu būdu privertė visą Ispaniją atkreipti dėmesį į skaudžią problemą – savo vaikams kenkiančius tėvus, taip norinčius suvesti sąskaitas su jų motinomis, rašo thelocal.es.

Ispanijos žiniasklaida šį nusikaltimą vadina violencia vicaria – tai nusikaltimas lyties pagrindu per kitą žmogų, siekiant įskaudinti partnerę nusitaikius į jo ar jos skaudžiausią vietą – pakenkiant abiejų vaikams.

Remiantis Ispanijos smurto artimoje aplinkoje ir lyties pagrindu stebėjimo žinybos duomenimis, Ispanijoje nuo 2013 metų buvo nužudyta net keturiasdešimt nepilnamečių, visi jie mirė nuo motinų buvusių antrųjų pusių rankos.

Violencia vicaria įtrauktas į naujausią Ispanijos mažamečių apsaugos įstatymą – „Lay Rhodes“. Jis pavadintas britų pianisto, aktyviai siekusio priversti šalies valdžią peržiūrėti nepilnamečių apsaugą reglamentuojančius teisės aktus, garbei.

Ekspertai sako, kad šis nusikaltimas – pats žiauriausius iš visų nusikaltimų lyties pagrindu, jis vertinamas kaip keršto aktas įskaudinusiam partneriui padarant žalą vaikams.

„Jie neturi kažkokios specifinės psichologinės patologijos, tokie žmonės paprasčiausiai radikalūs seksistai, radikaliai narcisistinės asmenybės, negalinčios toleruoti neigiamų emocijų, nenorintys atsiskirti nuo antrosios pusės ir nenorintys pripažinti skyrybų fakto“, – RTVE radijo stočiai sakė psichologė Sonia Vaccaro.

„Tai antrinis smurtas prieš pagrindinę auką, kuri tokiais atvejais yra moteris“, – sako specialistė ir priduria, kad vaikai tokiais atvejais vertinami kaip įrankiai siekiant tikslo, o grasinimai, kuriais svaidėsi Tomas Gimeno, taip pat prilyginami violencia vicaria.

Smurtas artimoje aplinkoje per kitą žmogų skiriasi nuo vaikžudystės, kai vienas iš tėvų nužudo savo vaiką, nes pirmuoju atveju galutinis tikslas yra priversti kentėti savo antrąją pusę ar buvusią partnerę.

„Skriaudėjas puikiai žino, kad pakenkdamas ar nužudydamas jos vaikus, pasirūpins, kad ta moteris niekada neatsigautų po traumos. Tai didžiausias įmanomas skausmas“, – teigia psichologė.

Gegužės 24-ąją Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchesas pareiškė, kad smurto artimoje aplinkoje protrūkis, kai per mažiau nei savaitę antrosios pusės ar buvę partneriai šalyje pražudė penkias moteris, „negali būti toleruojamas“.

Pastaraisiais metais Ispanija sugriežtino įstatymus prieš smurtą lyties pagrindu, tačiau kone kas savaitę šalį sukrečia vis nauja žmogžudystės ar smurto istorija.

„Žmonėms trūksta sąmoningumo. Vyksta daug diskusijų dėl smurto lyties pagrindu, tačiau jos nevirsta visuomenės informavimu, tiesiog trūksta informacijos. Jeigu kalbame, kad per pastaruosius dešimt metų šalyje buvo nužudyti septyni šimtai moterų, turime kalbėti ir apie septynis šimtus žudikų. O tai nedaroma“, – sako vyriausybės atstovas smurto lyties pagrindu klausimais Miguelis Lorente.

Jeigu Ispanijoje padėtis pasikeis ir violencia vicaria nusikaltimų nebeliks, mažosios Olivios auka nenueis veltui.

Vienas vilties suteikiantis ženklas: birželio 24 dieną įsigaliosiančiame naujame vaikų apsaugos įstatyme numatyta, kad nuo šiol teismas galės iš tėvo atimti lankymo teisę, kai tik bus išduodamas apsaugos nuo smurto lyties pagrindu orderis, arba tais atvejais, kai galima įtarti, kad vaikas patyrė arba matė smurtą artimoje aplinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)