Sostinėje balandžio pabaigoje paskelbta nepaprastąja padėtimi visų pirma ribojamas barų ir restoranų darbo laikas, taip pat draudžiama tokioms įstaigoms prekiauti alkoholiu.

Ši priemonė birželio 20 dieną bus atšaukta sostinėje ir dar aštuoniuose regionuose, bet ir toliau galios Okinavoje, nurodė ministras pirmininkas Yoshihide Suga.

„Susirgimų skaičius visoje šalyje mažėja nuo gegužės vidurio, o padėtis, kalbant apie ligoninių lovas, nuolat gerėja“, – pažymėjo vyriausybės vadovas.

„Kita vertus, kai kuriuose regionuose esama požymių, kad susirgimų skaičiaus mažėjimas lėtėja“, – pridūrė Y. Suga.

Vietoje nepaprastosios padėties vyriausybė Tokijuje ir dar šešiuose regionuose iki liepos 11 dienos taikys vadinamąsias „pusiau nepaprastąsias“ priemones.

Šiomis priemonėmis bus kiek sušvelnintos su alkoholio prekyba susijusios taisyklės: juo bus leista prekiauti iki 19 val., tačiau restoranų bus prašoma nedirbti po 20 valandos.

Tačiau svarbu pažymėti, kad likus vos penkioms savaitėms iki dėl pandemijos atidėtų žaidynių pradžios, Tokijuje tikriausiai liks galioti griežti didelių renginių žiūrovų skaičiaus apribojimai.

Pagal dabartines nepaprastosios padėties nuostatas, Japonijos sporto arenose leidžiama lankytis 5 tūkst. žiūrovų, arba užimti jose 50 proc. vietų, priklausomai nuo to, kuris skaičius yra mažesnis.

Trečiadienį vyriausybė patvirtino viršutinę 10 tūkst. žiūrovų ribą, galiosiančią vietovėse, kur netaikomi jokie suvaržymai.

Tokiomis taisyklėmis veikiausiai remsis ir Olimpiados organizatoriai, kuomet artimiausiomis dienomis spręs, kiek šalyje gyvenančių sirgalių galės stebėti varžybas gyvai, jeigu tai apskritai bus leidžiama.

Užsienio aistruoliams pirmą kartą istorijoje buvo uždrausta stebėti žaidynes gyvai, o organizatoriai pareiškė lauksiantys, kol bus atšaukta nepaprastoji padėtis, kad priimtų sprendimą dėl Japonijoje gyvenančių žiūrovų.

Galima bilietų loterija

Šis klausimas tebekelia daug aistrų. Nors Japonijoje COVID-19 atvejų sumažėjo po ketvirtosios bangos piko, kai kurie medicinos specialistai būgštauja, jog minios Olimpiados žiūrovų gali sukelti naują susirgimų bangą.

Kaip ketvirtadienį pranešė nacionalinis transliuotojas NHK, artimiausiu metu turi būti paskelbta vyriausybės vyresniųjų patarėjų medicinos klausimais ataskaita, kurioje bus teigiama, kad saugiausia būtų rengti žaidynes be žiūrovų.

Ekspertai ragins įvesti papildomas taisykles, jei į sporto arenas visgi bus įleidžiami žiūrovai, informavo NHK.

Japonijoje COVID-19 protrūkis yra gana mažas, palyginti su kitomis pasaulio valstybėmis: šioje Rytų Azijos valstybėje užfiksuota apie 779 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir kiek daugiau nei 14 tūkst. mirčių, nors griežto visuotinio karantino buvo išvengta.

Tačiau iki šiol visiškai imunizuoti yra tik kiek daugiau nei 6 proc. gyventojų.

Atsižvelgdami į galimus apribojimus, Olimpiados organizatoriai nusprendė nebepardavinėti bilietų ir dabar svarsto loterijos sistemą, kuri padėtų nustatyti, kurie bilietų turėtojai galės dalyvauti renginiuose, pranešė naujienų agentūra „Kyodo“.

Iki žaidynių atidėjimo Japonijoje pernai parduota milijonai bilietų. Nors nukėlus Olimpiadą buvo gauta šimtai tūkstančių prašymų grąžinti pinigus, galutinis bilietų turėtojų skaičius vis tiek tikriausiai viršys bet kokį žiūrovų skaičiaus limitą per daugelį varžybų.

Likus šiek tiek daugiau nei mėnesiui iki žaidynių atidarymo, organizatoriai mėgina įtikinti visuomenę, kad didžiausias tarptautinis renginys nuo pandemijos pradžios bus saugus tiek dalyviams, tiek priimančios šalies gyventojams.

Remiantis šią savaitę atnaujintomis COVID-19 prevencijos taisyklėmis, atletai bus įspėjami, kad jie gali būti pašalinti iš žaidynių, jei pažeis tokius reikalavimus kaip kaukės dėvėjimas ir kasdienis testavimasis.

Pasak organizatorių, daugiau nei 80 proc. sportininkų bus paskiepyti ir jiems bus draudžiama kontaktuoti su Japonijos visuomenės nariais.

Neseniai atliktos apklausos rodo, kad šiek tiek sušvelnėjo visuomenės nusistatymas prieš žaidynes: dabar daugiau apklaustųjų pasisako už jų rengimą, o ne už atšaukimą.

Remiantis ankstesnėmis apklausomis, kai tarp respondentams pateiktų galimų atsakymo variantų būdavo Olimpiados atidėjimas, dauguma japonų sakė norintys, kad renginiai arba būtų dar kartą nukelti, arba apskritai atšaukti.