Dviejų pasaulio galingųjų šalių lyderiai susitiko trečiadienį Šveicarijos Ženevos mieste, jų pasimatymas po pertraukos truko viso labo 65 minutes. Ir nors didžiosios susitikimo dalies kameros fiksuoti galimybės ir neturėjo, pakanka ir dviejų epizodų, skirtų išskirtinai fotografams, kad kūno kalbos ekspertas Markas Bowdenas pateiktų savo įžvalgų.

„Tai nėra tiesiog du besišnekučiuojantys vyrukai, tai dvi valstybės priima sprendimus, turėsiančius įtakos visam pasauliui“, – „Associated Press“ teigė kūno kalbos ekspertas.

Per interviu AP M. Bowdenas pareiškė, kad pirmasis prezidentų pasisveikinimas ir rankos paspaudimas buvo gana įdomus. V. Putinas buvo veidu pasisukęs į kamerą, užtikrintai žvelgė į publiką, o štai J. Bidenas buvo „labiau susikoncentravęs į V. Putiną“.

„Matome, kad J. Bidenas nusiteikęs ryžtingai, jis pasirengęs... Visu kūnų kiek palinkęs į priekį, ranką ištiesė pirmas, o tai byloja optimizmą ir nuoširdų norą paspausti ranką Rusijos prezidentui“, – aiškina kūno kalbos ekspertas.

Netrukus po pasisveikinimo prie prezidentų prisijungė jų padėjėjai, atsirado antra proga juos nufotografuoti – apsikeičiančius keliomis frazėmis.

M. Bowdenas sako, kad J. Bideno kūno kalba šio trumpo pokalbio metu gali būti apibūdinama kaip „demonstratyvi“ ir „amerikietiška“: „Tai yra tai, ko mes ir tikimės – erdvės okupavimas, demonstratyvi komunikacija“.

Palyginimui V. Putinas buvo labiau „stoiškas“: „Nejaugi tai nėra tai, ko tikimės iš šių dviejų valstybių jų idėjų ir idealų kontekste?“.

Kaip BBC sakė kūno kalbos ekspertė Mary Civiello, šis susitikimas buvo mažiau iškalbingas nei Donaldo Trumpo susitikimas su V. Putinu 2018 metais.

„Tačiau tai, ką pamatėme, daug pasakė“, – pastebėjo ji.

Pasak jos, iškart galima pasakyti, kad V. Putinas ir J. Bidenas vienas kitą pažįsta.

„Jie draugiškai netapšnoja viens kitam per petį, tačiau viens kitą pažįsta. J. Bidenas žengė pirmą žingsnį – jis V. Putinui ištiesė ranką. Pastarasis priėjo. Tai tarsi lygiosios galios prasme“, – BBC sakė M. Civiello.

Moteris pastebėjo, kad kai abu lyderiai sėdėdami pozavo fotografams, nebuvo jokio akių kontakto.

„V. Putinas sėdėjo jam įprasta poza: atsilošęs, kojos praskėstos. Tuo metu J. Bidenas kiek palinkęs V. Putino link – tarsi duodamas ženklą, kad yra pasiruošęs kalbėtis“, – sakė M. Civiello.

Chaosas, kilęs tarp žurnalistų taip pat tapo iškalbingas stebint dviejų prezidentų kūno kalbą.

„Nesu tikras, kaip tai veikia“, – sąmyšį pakomentavo J. Bidenas.

Tuo metu V. Putino kūno kalba, pasak M. Civiello, byloja: „man vis tiek“.

„Jei pastebėsite, jo dešinė ranka juda: cik cik cik. Tarsi sakytų „kada visa tai baigsis?“ – sakė kūno kalbos ekspertė.

V. Putino susitikimus su kitais JAV lyderiais prisiminusi moteris apibendrino jo elgesį: tik nesitikėkite, kad šis susitikimas ką nors pakeis.
Vladimiras Putinas

Tuo metu express.co.uk kita kūno kalbos ekspertė Judi James sakė, kad tarp politikų akivaizdžiai tvyrojo įtampa.

J. Bidenas ir V. Putinas gyvai Ženevoje susitiko pirmą kartą, o prezidentų kūno kalba, pasak jos, labai daug pasakė apie jų santykių subtilybes.

Rusijos ir JAV prezidentai nusifotografavo ir kartu su kolega iš Šveicarijos Guy Parmelinu.

Vertindama būtent šių trijų vyrų kūno kalbą, J. James pažymi, kad J. Bidenas ir V. Putinas iš pradžių „tarsi demonstravo siekį vienas kitą ignoruoti“.

„Šis viršūnių susitikimas buvo organizuotas taip, kad būtų išvengta bet kokio spontaniško santykio ir galios demonstravimo, kaip kad nutiko tarp Donaldo Trumpo ir V. Putino susitikimą Helsinkyje 2018 metais. V. Putinas atvyko pirmas, kad J. Bidenui nereikėtų laukti. Kai prezidentai pasirodė rankos paspaudimui, Šveicarijos prezidentas atsistojo tarp jų tarsi mokytojas tarp dviejų nepaklusnių vaikų, parodė jų vietą ant laiptų ir dingo tik prieš pat pasaulio galingiausiems, akivaizdžiai norėjusiems parodyti, kad ignoruoja vienas kitą, paspaudžiant vienas kitam rankas“, – aiškina kūno kalbos ekspertė.

Joe Bidenas, Vladimiras Putinas

Kai prezidentai liko vieni du, anot J. James, greičiausiai jų pokalbis nevyko labai jaukiai. Ekspertė mano, kad būta akivaizdžių „įtampos“ ženklų JAV prezidento kūno kalboje. Tai tapo nebenuslepiama, kai prezidentai vėl spaudė vienas kitam ranką.

„Bideno šypsenos labai plačios, o tai byloja apie įtampą. Kai susičiaupė, burna užsivėrė, lūpų kampučiai nusviro žemyn, tad atrodė nuliūdęs. Sveikindamasis palinko į kolegą, tiesė ranką į viršų kilstelėtu nykščiu, o tai rodo šiokį tokį pasitikėjimą savimi, nors ir bandė pasisveikinimo ritualą kuo greičiau užbaigti, kelis kartus pakeldamas kitą ranką“, – teigia J. James.

Joe Bidenas, Vladimiras Putinas

Ekspertai tikėjosi, kad prezidentų susitikimas truks mažiausiai kelias valandas. Prieš išsiskirdami, jie dar kartą pozavo fotografams. Sėdėdami salėje, kur ir vyko susitikimas, anot J. James, Rusijos ir JAV prezidentas neparodė absoliučiai jokio artumo. Kūno kalbos ekspertė atkreipė dėmesį į kelis neverbalinės komunikacijos aspektus, dėl kurių jų santykis pasirodė „šaltas“.

Ji tvirtina, kad V. Putinas buvo pasirinkęs „galios pozą“, o J. Bidenas atrodė „labiau atsipalaidavęs“.

„Praktiškai nebuvo jokio akių kontakto ar kokios kitos neverbalinės komunikacijos. Ta pati situacija išliko ir per minutėlę fotografams prieš išsiskiriant. V. Putinas pasirinko kiek laisvesnę galios pozą, sėdėjo išsiskėtęs ir įtempęs kojų raumenis, o J. Bidenas atrodė labiau atsipalaidavęs, sukryžiavęs kojas (tai savisaugos poza), rankas pasidėjęs ant kelių“, – sako J. James.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)