Vladimiras Putinas įteikė Joe Bidenui chochlomos stiliumi ištapytą rašymo reikmenų rinkinį. Šį faktą atskleidė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Chochlomos stiliumi ištapytą rašiklių rinkinį „Maskva“, – patikslino jis.

J. Bidenas, savo ruožtu, padovanojo V. Putinui pagal specialų užsakymą pagamintus aviatoriaus stiliaus akinius nuo saulės – aksesuarą, kurį jis pats be galo mėgsta, – ir krištolinę bizono statulėlę.


„Prezidentas J. Bidenas padovanojo V. Putinui aviatoriaus stiliaus akinius, pagal užsakymą pagamintus „Randolph USA“, – nurodė JAV administracijos atstovas.

Jis taip pat paminėjo, kad nuo 1978-ųjų būtent šita kompanija gamina specialius akinius, skirtus naikintuvus pilotuojantiems lakūnams.


Remiantis Baltųjų rūmų atstovo žodžiais, amerikietiškas bizonas – tai didinga vieno stambiausių šalies žinduolių interpretacija, galybės, vienybės ir ištvermingumo simbolis.

2018-aisiais, per susitikimą su ankstesniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, V. Putinas dovanų įteikė firminį futbolo kamuolį iš 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato (jis vyko Rusijoje) ir pasakė, kad dabar kamuolys jo pusėje.

Ženevoje trečiadienį įvyko J. Bideno ir V. Putino susitikimas, kurio metu, pasak lyderių, vyravo „konstruktyvus“ ir „pozityvus“ tonas, tačiau liko nesutarimų dėl žmogaus teisių ir kibernetinio saugumo.

Iš pradžių planuota, kad ištaigingoje viloje prie Ženevos ežero surengtos derybos truks apie penkias valandas, tačiau prezidentų susitikimas tęsėsi maždaug pusketvirtos valandos.

Pirmojoje derybų dalyje be prezidentų dalyvavo tik vertėjai, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas bei Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, po to derybos pratęstos platesniu formatu, o galiausiai įvyko atskiros J. Bideno ir V. Putino spaudos konferencijos.

V. Putinas sakė, kad per susitikimą su J. Bidenu nebuvo jokio priešiškumo.

„Bendras vertinimas – manau, kad nebuvo priešiškumo. Priešingai. Mūsų susitikimas vyko, žinoma, principingai, daugeliu atvejų mūsų vertinimai skiriasi. Tačiau, mano nuomone, vis dėlto abi pusės parodė norą suprasti viena kitą ir ieškoti būdų, kaip suartinti pozicijas “, – po derybų žurnalistams sakė V. Putinas.

„Pokalbis buvo gana konstruktyvus“, – pridūrė jis.

J. Bidenas savo ruožtu pareiškė, kad „viso susitikimo tonas... buvo geras, pozityvus“, bet pabrėžė kolegai „aiškiai pasakęs, kad mes netoleruosime bandymų pažeisti mūsų demokratinį suverenitetą ar destabilizuoti mūsų demokratinius rinkimus ir kad mes [į tai] atsakytume“.

V. Putinas nesiėmė prognozuoti, ar santykiai tarp Vašingtono ir Maskvos gerės, pareiškęs, kad dvišaliai ryšiai pablogėjo dėl JAV politikos, tačiau pažymėjo, kad Maskva ir Vašingtonas vienodai supranta „raudonas linijas“.

„Turint omenyje, kad sutarėme dirbti tiek kibernetinio saugumo, tiek strateginio stabilumo srityje, manau, kad per šias konsultacijas, taip pat ir bendradarbiaujant Arkties klausimu ir kai kuriose kitose srityse, visa tai turi palaipsniui tapti mūsų diskusijų ir, tikiuosi, susitarimų objektu“, – pridūrė jis.

Tuo metu J. Bidenas sakė manantis, kad esama realios perspektyvos „pagerinti santykius tarp mūsų abiejų šalių, nenukrypstant nuo savo principų ir vertybių sistemos“.

J. Bidenas per savo spaudos konferenciją sakė esąs įsitikinęs, kad jo rusų kolega nenori naujo šaltojo karo.

„Manau, kad paskutinis dalykas, kurio jis dabar nori, yra šaltasis karas“, – sakė J. Bidenas, pridūręs, kad per derybas jis pabrėžė, jog „negalima pulti tam tikrų ypatingos svarbos infrastruktūros objektų“ – nei taikantis į juos „kibernetinėmis atakomis, nei kitais būdais“.

JAV lyderis sakė, kad perdavė rusų kolegai sąrašą 16 svarbių sektorių, į kuriuos negalima taikytis kibernetinėmis atakomis.

Jis pabrėžė, kad „atsakingos šalys privalo patraukti atsakomybėn kibernetinius banditus ir nusikaltėlius“.

Pasak J. Bideno, buvo sutarta, kad Rusijos ir Amerikos ekspertai susitiks, kad suprastų, ką šis klausimas reiškia, „kas yra neteisėta ir kas pavojinga abiem šalims“.

V. Putinas irgi pažymėjo, kad su amerikiečių kolega sutarė pradėti dvišales konsultacijas dėl kibernetinio saugumo.

„Mes susitarėme, kad pradedame konsultacijas dėl to. Mano nuomone, tai yra nepaprastai svarbu“, – po derybų su J. Bidenu spaudos konferencijoje pareiškė V. Putinas, nors ir sakė manąs, jog JAV egzistuoja tokia pat didelė įsilaužimų ir kibernetinių nusikaltėlių problema kaip ir Rusijoje.

Jo teigimu, „daugiausia kibernetinių atakų pasaulyje įvykdoma iš JAV erdvės“.

Vašingtonas jau seniai skundžiasi besitęsiančia Rusijos kibernetine veikla, įskaitant kišimąsi į rinkimus, už kurį, jo teigimu, atsakingos Rusijos saugumo tarnybos arba įsilaužėliai, turintys ryšių su Kremliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)