JAV prezidentas Joe Bidenas per savo spaudos konferenciją po susitikimo su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu trečiadienį pareiškė, kad derybų tonas buvo „pozityvus“ o susitikimo metu jis pabrėžė žmogaus teisių klausimus.

„Viso susitikimo tonas ... buvo geras, pozityvus“, – po viršūnių susitikimo Ženevoje žurnalistams sakė J. Bidenas, pabrėždamas, jog jis „aiškiai pasakė, kad mes netoleruosime bandymų pažeisti mūsų demokratinį suverenitetą ar destabilizuoti mūsų demokratinius rinkimus ir kad mes [į tai] atsakytume“.

Prezidentas Bidenas sulaukė klausimo, ką jis padarė, kad ateityje Rusija nesikištų į rinkimus

„Nesvarbu, ar aš sustabdžiau [kišimąsi į rinkimus], Putinas žino, kad bus pasekmių“, - sako Bidenas.

Rusija „beviltiškai bando išlaikyti savo padėtį“ kaip pasaulinė valstybė, sako Bidenas.

J. Bidenas pridūrė, kad JAV nesiliaus kėlusios klausimus dėl „pagrindinių žmogaus teisių, nes mes tokie esame“.

JAV prezidento spaudos konferencija vyksta po pusketvirtos valandos trukusių derybų su V. Putinu, kurios buvo surengtos Ženevoje.

Jis teigė, kad ir toliau kalbės apie susirūpinimą tokiais atvejais kaip Aleksejaus Navalno, Rusijos opozicijos veikėjo, įkalinimas.

„Aš jam aiškiai pasakiau, kad pasekmės Rusijai būtų pražūtingos“, – apie galimą Navalno mirtį kalbėjo Bidenas.

„Aš pasakiau prezidentui Putinui, kad mano darbotvarkė nėra prieš Rusiją ar kitus asmenis, ji skirta Amerikos žmonėms“, – po jo ir Putino viršūnių susitikimo sakė J. Bidenas

„Jei turime skirtumų, noriu, kad prezidentas Putinas suprastų, kodėl sakau tai, ką sakau, ir kodėl darau tai, ką darau“, - sako Bidenas.

JAV prezidentas pažymėjo, kad susitikimuose su Putinu jis pabrėžė žmogaus teisių svarbą. Jis taip pat iškėlė klausimą dėl galimybės paleisti Paulą Whelaną ir Trevorą Reedą, du buvusius JAV jūrų pėstininkus, kurie šiuo metu kalinami Rusijoje.

„Aš padariau tai, ką turėjau padaryti“, - apie jo ir Putino viršūnių susitikimą sakė Bidenas

J. Bidenas sakė, kad jie ir Vladimiras Putinas pasiekė labai daug per savo viršūnių susitikimą Ženevoje, Šveicarijoje. Bidenas teigė, kad jis reiškė ypatingą susirūpinimą dėl žmogaus teisių padėties, įskaitant elgesį su Rusijos opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu.

Abu lyderiai taip pat aptarė bendrą bendradarbiavimą su Iranu ir aptarė JAV karių išvedimą iš Afganistano.

Ukrainos klausimu Bidenas sakė išreiškęs savo administracijos „tvirtą įsipareigojimą palaikyti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.


Bidenas: „paskutinis dalykas“, kurio Putinas nori, yra naujas šaltasis karas

J. Bidenas per savo spaudos konferenciją sakė esąs įsitikinęs, kad jo rusų kolega nenori naujo šaltojo karo.

„Manau, kad paskutinis dalykas, kurio jis dabar nori, yra šaltasis karas“, – sakė J. Bidenas, pridūręs, kad per derybas jis pabrėžė, jog „negalima pulti tam tikrų ypatingos svarbos infrastruktūros objektų“ – nei taikantis į juos „kibernetinėmis atakomis, nei kitais būdais“.

JAV lyderis sakė, kad perdavė rusų kolegai sąrašą 16 svarbių sektorių, į kuriuos negalima taikytis kibernetinėmis atakomis.

„Kalbėjau apie tai, kad negalima pulti tam tikrų ypatingos svarbos infrastruktūros objektų. Aš perdaviau jam (V. Putinui) sąrašą. Tai yra sąrašas 16 sektorių, kurių nereikėtų pulti ir atakuoti, pradedant energetikos sektoriumi“, – sakė J. Bidenas.

Jis pabrėžė, kad „atsakingos šalys privalo patraukti atsakomybėn kibernetinius banditus ir nusikaltėlius“.

Pasak J. Bideno, buvo sutarta, kad Rusijos ir Amerikos ekspertai susitiks, kad suprastų, ką šis klausimas reiškia, „kas yra neteisėta ir kas pavojinga abiem šalims“.

Putino kritiką žmogaus teisių padėčiai JAV vadina absurdiška

J. Bidenas pareiškė, kad V. Putino išsakyta kritika žmogaus teisių padėčiai Jungtinėse Valstijose buvo „absurdiška“.

Turėdamas galvoje V. Putino komentarus apie protestuotojus, kurie šį sausį šturmavo JAV Kapitolijų, J. Bidenas žurnalistams sakė: „Tai absurdiškas palyginimas.“

Jis pabrėžė, kad yra didelis skirtumas, kai „nusikaltėliai prasiveržia per kordoną, patenka į Kapitolijų, nužudo policijos pareigūną ir yra patraukiami atsakomybėn“, ir kai žmonės išeina į gatves reikalaudami laisvų ir sąžiningų rinkimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (822)