„Noriu informuoti jus apie mano orią mirtį, įvykdžius savižudybės su pagalba procedūrą“, – rašė 58 metų Alainas Cocqas atvirame laiške prezidentui Emmanueliui Macronui, paskelbtame jo draugų.

Balandį Prancūzijos įstatymų leidėjai nesugebėjo priimti parlamento balsavimui pateikto įstatymo projekto dėl eutanazijos įteisinimo, nes jam įnirtingai priešinosi dešinysis sparnas.

A. Cocqas sirgo reta ir skausminga liga, dėl kurios sulimpa arterijų sienelės. Nors jam pastaraisiais metais buvo atliktos kelios operacijos, vyras liko prikaustytas prie lovos.

Pernai rudenį savo namuose Dižone Rytų Prancūzijoje jis dukart atsisakė bet kokio maitinimo ir vaistų, ragindamas dekriminalizuoti savižudybę su pagalba nepagydomų ligų atvejais arba kai ligonis patiria nuolatines nepakeliamas kančias.

A. Cocqas bandė tiesiogiai transliuoti savo pirmąją bado akciją, tačiau „Facebook“ blokavo transliaciją. Galiausiai vyras liovėsi badavęs dėl sunkiai pakeliamų kančių.

„Alainas Cocqas mirė šįryt 11 val. 20 min. Berne, savo valia, oriai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jo advokatė ir draugė Sophie Medjeberg.

„Jis išgėrė piliulę, viskas įvyko labai greitai. Tai padaryta, ir tai yra gerai, nes jis išėjo taip, kaip norėjo“, – sakė advokatas Francois Lambert'as.

F. Lambert'as yra Vincent'o Lambert'o, kurio atvejis Prancūzijoje įžiebė aštrius debatus dėl teisės į mirtį ir supriešino jo šeimą, sūnėnas. Po automobilio avarijos paralyžiuoto, nei rankų, nei kojų nevaldžiusio V. Lambert'o gyvybę palaikiusi aparatūra teismo sprendimu buvo išjungta 2019 metų liepą.

Šiuo metu galiojantys įstatymai leidžia taikyti gilią sedaciją nepagydomai sergantiems ligoniams, tačiau draudžia nutraukti jų gyvybę ar padėti jiems nusižudyti.

Pernai rugsėjį A. Cocqas parašė laišką E. Macronui, prašydamas galimybės gauti vaistų, kurie leistų jam neskausmingai numirti. Tačiau prezidentas jam atsakė, kad šiuo metu tai draudžia Prancūzijos įstatymai.

Tuomet A. Cocqas pareiškė, kad vyks į Šveicariją, kur savižudybė su pagalba yra teisėta.

Nepagydomai sergantys prancūzai dažnai keliauja į Belgiją ar Šveicariją įvykdyti savižudybės su pagalba.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)