Reporteriai blokavo kolegų kameras, žurnalistai garsiai kalbėjosi tarpusavyje kaip tik tuo metu, kai Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas apsikeitė oficialiais pasisveikinimais, rašo CNN.

CBS korespondentė tviteryje rašo, kad Rusijos žurnalistų komanda taip entuziastingai norėjo pranešti žinias, kad pastojo kelią vienam kolegai iš Amerikos ir neleido patekti į patalpą.


Taigi, situacija tarp Rusijos ir JAV prezidentų susitikimą dengiančių žurnalistų kaip reikiant įkaito, komentuoja vyriausioji CNN Baltųjų Rūmų korespondentė Kaitlan Collins.

K. Collins teigimu, žiniasklaidos kontekste taikoma praktika, kai per svarbų susitikimą į patalpą įleidžiama po vieną kiekvienos žiniasklaidos atstovą, kur jie gali užduoti klausimų. Dažniausiai tai vienas televizijai atstovaujantis žmogus, operatorius, spausdintinės žiniasklaidos atstovas, radijo reporteris – iš viso maždaug penkiolika žurnalistų ir fotografai.

J. Collins pranešė, kad ją pasiekė informacija apie kelis kovingus apsižodžiavimus ir tai, kad Amerikos žurnalistų komandai iš tikrųjų nepavyko patekti į susitikimo patalpą, o tai iš esmės vienintelė proga, kai žiniasklaida per artimiausias kelias valandas viloje „La Grange“ galėjo gauti kokios nors informacijos.

„Mums pasakė, kad viskas prasidėjo dar prieš mūsų žurnalistams patekus į pastatą. Visi stumdėsi ir šūkavo, kilo chaosas, nes visi norėjo patekti į vidų ir pamatyti prezidentus sėdinčius greta, nors, žinoma, ne visi reporteriai turi leidimus čia būti“, – pridūrė J. Collins.

J. Bideno žodžių per fotografams skirtą minutę per žurnalistų sukeltą šaršalą praktiškai nesigirdėjo. Tai, ką sakė V. Putinas, buvo girdima kiek aiškiau, rašo CNN.

Vieną akimirką JAV prezidentas tarsi bandė paklausti Valstybės sekretoriaus A. Blinkeno, kas čia dedasi. Galiausiai jis paprasčiausiai liovėsi kalbėjęs, supratęs, kad jo vis vien niekas negirdi.

JAV žurnalistai net neturėjo progos patekti į susitikimą, o patekusieji J. Bidenui ir V. Putinui uždavė viso labo tris klausimus. Viena paklausė Rusijos prezidento, kodėl jis taip bijo A. Navalno. Kitas pasiteiravo, ką darytų, jeigu Ukraina prisijungtų prie NATO. Trečias klausimas buvo skirtas J. Bidenui, norėta sužinoti, ar jis pasitiki V. Putinu.

Šaukiant klausimus, J. Bidenas linktelėjo ir užmetė akį į savo popierius. Vėliau JAV pareigūnas patikslino, kad prezidento linktelėjimas nebuvo atsakymas į kurį nors klausimą.

Prie prezidentų susitikimo vietos grūdosi minia žurnalistų, visi norėjo suspėti į fotografavimui skirtą laiką. Padėjėjai šaukė ir ragino žurnalistus ramintis, bet nei jie, nei fotografai nesiklausė ir grūdosi toliau.

Skelbiama, kad chaosas tvyrojo ir susitikimo kambaryje, žurnalistai vieni per kitus šūkavo ir stumdėsi, kol galiausiai visi buvo išvaryti lauk. Vienas žurnalistas tvirtina, kad buvo pargriautas ant grindų.

Delfi primena, kad J. Bidenas ir V. Putinas trečiadienį savo susitikimą pradėjo rankos paspaudimu prie Ženevos vilos, kur abu prezidentai planuoja kalbėtis apie didžiausias JAV ir Rusijos santykių problemas per pastaruosius metus.

Po susitikimo šeimininko, Šveicarijos prezidento Guy Parmelino, įžangos J. Bidenas ištiesė ranką V. Putinui, ir tai buvo pirmasis rankos paspaudimas V. Putinui nuo sausio mėnesio, kai J. Bidenas pradėjo eiti JAV prezidento pareigas.

„Visada geriau susitikti akis į akį“, – sakė J. Bidenas, kai abu vyrai atsisėdo su savo aukščiausiais diplomatais, pradėdami viršūnių susitikimą, kuriame Šaltojo karo dvasia sklandė virš dabartinio JAV susirūpinimo dėl Rusijos kibernetinių atakų ir to, ką Baltieji rūmai vertina kaip pavojingą poslinkį į autoritarizmą.

Stengdamasis skambėti pozityviai, V. Putinas sakė tikintis, kad „susitikimas bus produktyvus“, kai jiedu liks „tete-a-tete“.

Nors susitikimo aplinka – prabangi vila su vaizdu į Ženevos ežerą – ir vaizdinga, tačiau laukia alinanti diplomatinė akistata, kuri gali trukti iki penkių valandų ir be jokių pietų pertraukų.

Po įžanginių abiejų prezidentų žodžių žurnalistai dar keletą minučių liko derybų salėje, tačiau daugiau nė vienas iš lyderių nepasisakė.

J. Bidenas apsikeitė keliais žodžiais su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, po kurių pastarasis perdavė raštelį amerikiečių delegacijai.

Jiedu ignoravo žiniasklaidos atstovų užduodamus klausimus, o vienas iš jų J. Bidenui sukėlė juoką. Saugumo tarnybų darbuotojams išprašinėjant žurnalistus iš salės, V. Putinas pradėjo kažką pasakoti amerikiečių kolegai, aktyviai gestikuliuodamas.

Prieš prasidedant deryboms, G. Parmelinas svečiams pasakė, kad „Šveicarijai garbė ir malonumas jus čia priimti šiam aukščiausiojo lygio susitikimui ir, laikantis... tradicijos, skatinti dialogą ir tarpusavio supratimą“.

„Linkiu abiem prezidentams vaisingo dialogo, grįsto jūsų abiejų šalių ir pasaulio interesais“, – pridūrė jis.

JAV ir Rusijos lyderiams atvykus į viršūnių susitikimo vietą, Šveicarijos policija laikinai atšaukė dalį judėjimo suvaržymų Ženevoje, trečiadienį pranešė laikraštis „Tribune de Geneve“.

Pasak leidinio, kalbama apie priemones, įvestas būtent tam laikotarpiui, kuomet prezidentų Vladimiro Putino ir Joe Bideno kortežai judėjo Ženevos gatvėmis. Šie apribojimai lietė eismą vietos greitkeliu A1 ir viešojo transporto darbą.

Priemonės turi būti atnaujintos pasibaigus deryboms, kad delegacijos galėtų išvykti.

Pačiame rajone, kur vyksta viršūnių susitikimas, taikomos fiksuotos saugumo priemonės: jas bus pradėta atšaukti pasibaigus renginiui, tačiau procesas kai kuriais atvejais užsitęs. Pavyzdžiui, šalia viešbučio „Intercontinental“, kur apsistojo amerikiečių delegacija, sustiprintos saugumo priemonės bus taikomos iki ketvirtadienio ryto.

Anksčiau Ženevos valdžia paragino gyventojus trečiadienį, esant galimybei, susilaikyti nuo judėjimo mieste.

Kaip vyksta J. Bideno ir V. Putino susitikimas, galite sekti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)