Be to, sankcijos paveiks mažiausiai septynis subjektus – valstybines institucijas ir įmones, praneša agentūra dpa, remdamasi ES šaltiniais.

Sankcijos įvedamos Baltarusijai gegužės 23 dieną priverstinai nutupdžius Minske iš Atėnų į Vilnių skridusį Europos bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą.

Baudžiamosiomis priemonėmis ES reaguoja į besitęsiančias represijas prieš civilinę visuomenę ir demokratinę opoziciją. Dalis asmenų, kuriems skirtos sankcijos, be to, kaltinami dėl, ES požiūriu, neteisėto ir pavojingo tinklaraštininko Romano Protasevičiaus suėmimo.

Nuolatinių ES valstybių atstovų pasiektą susitarimą dėl sankcijų pirmadienį turėtų oficialiai patvirtinti ES užsienio reikalų ministrai. Tada ES oficialiame leidinyje bus paskelbtos ir sankcionuojamų asmenų pavardės.

Toliau tariamasi ir dėl papildomų ekonominių sankcijų Baltarusijai. Jos galėtų paveikti šalies kalio ir naftos pramonę, taip pat finansų sektorių.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta protestai prieš A. Lukašenką, kuris beveik 27 metus autoritariškai valdo šalį.

Lėktuvu skridęs tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti oro uoste.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)