„Lambda turi daugybę mutacijų, turinčių numanomų fenotipinių padarinių, pavyzdžiui, tokių, kaip galimai padidėjęs užkrečiamumas ar galimai padidėjęs atsparumas neutralizuojantiems antikūnams“, – trečiadienį pranešė JT agentūra Ženevoje.

Tačiau dar nėra jokių patikimų tyrimų ar tvirtų išvadų apie tai.

Ši atmaina pirmą kartą buvo nustatyta Peru 2020 metų rugpjūtį. Šioje šalyje 81 proc. visų analizuotų koronaviruso atvejų nuo balandžio mėnesio buvo nustatyti kaip lambda variantai. Argentinoje ir Čilėje pastaraisiais mėnesiais tokių atvejų buvo maždaug trečdalis.

Koronaviruso atmainas PSO skirsto į dvi kategorijas: „dominantys variantai“, kurie apima grupinius atvejus arba pasitaiko keliose šalyse – lambda priklauso šiai kategorijai; arba vienu lygiu aukštesni „susirūpinimą keliantys variantai“, kurie yra akivaizdžiai labiau užkrečiami, sunkiau kontroliuojami arba sukelia sunkesnes ligas.

Pastarajai grupei priklauso, pavyzdžiui, delta atmaina, dėl kurios Jungtinės Karalystės valdžios institucijos buvo priverstos atidėti planuojamą karantino ribojimų atšaukimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)