„Dėl Ukrainos girdėjome, kad prezidentas Bidenas hipotetiškai neatmetė Ukrainos įstojimo į NATO galimybės. Tai naujas elementas, anksčiau tokių pareiškimų nebuvo. Žinoma, mes Maskvoje visapusiškai atkreipėme į tai dėmesį“, – Rusijos televizijos „Pervyj kanal“ eteryje sakė D. Peskovas.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad „prireikus prezidentas (V. Putinas) tiksliai išdėstys mūsų poziciją“.

„Putinas visada tiksliai nusako Rusijos Federacijos „raudonas linijas“, juo labiau [tai padarytų] per tokį nelengvą pokalbį, koks laukia šiandien“, – pridūrė D. Peskovas.

J. Bidenas pirmadienį atsakydamas į žurnalisto klausimą apie Ukrainos galimybes įstoti į NATO nurodė, kad Ukraina galės tikėtis veiksmų plano dėl įstojimo, kai atitiks tam tikrus kriterijus, įskaitant korupcijos išgyvendinimą.

„Tai priklausys nuo to, ar jie atitiks kriterijus, – pareiškė J. Bidenas. – Jie vis dar turi atsikratyti korupcijos, taip pat įvykdyti likusius kriterijus, kad patektų į veiksmų planą.“

Anot jo, sprendimas dėl Ukrainos įstojimo priklausytų ne tik nuo Vašingtono.

„Tai priklauso nuo viso Aljanso, taip pat nuo to, kaip jie balsuos“, – pažymėjo J. Bidenas.

Anksčiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, jog per viršūnių susitikimą Briuselyje Aljansas patvirtino, kad organizacijos durys yra atviros Ukrainai ir Sakartvelui.

Kremlius: V. Putino ir J. Bideno susitikimas „nebus lengvas“

Rusijos ir JAV prezidentų V. Putino ir J. Bideno derybos Ženevoje „nebus lengvos“ ir per jas veikiausiai nebus pasiekta persilaužimo abiejų šalių santykiuose, trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas.

V. Putino atstovas spaudai D. Peskovas likus kelioms valandoms iki viršūnių susitikimo sakė, kad dauguma plačios derybų darbotvarkės temų yra „probleminės“.

„Turime daug seniai neišspręstų klausimų, kuriuos reikia nuodugniai išnagrinėti. Dėl to prezidentas Putinas atvyksta nusiteikęs atvirai ir konstruktyviai iškelti klausimus ir pamėginti rasti sprendinius“, – sakė D. Peskovas.

“Ne, ši diena negali tapti istorine, ir mes neturėtume tikėtis persilaužimų. Rusijos ir Amerikos santykių padėtis per daug sudėtinga, – kalbėjo jis. – Visgi, faktas, kad abu prezidentai sutarė susitikti ir pagaliau pradėti atvirai kalbėtis apie problemas, jau yra pasiekimas.“

„Galime sakyti, kad dar neprasidėjęs šis viršūnių susitikimas jau davė teigiamų rezultatų, bet persilaužimų nereikėtų tikėtis“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

D. Peskovas sakė, kad tarp dvišalių klausimų, kuriuos susitikime nori aptarti Rusija, yra strateginis stabilumas, ginklų kontrolė, bendradarbiavimas regioniniuose konfliktuose, taip pat bendradarbiavimas sprendžiant koronaviruso pandemijos ir klimato kaitos iššūkius.